La cap de llista de Junts a Barcelona per les generals del 23-J, Míriam Nogueras, ha respost les paraules d'aquest diumenge del president espanyol, Pedro Sánchez, que ha assegurat en una entrevista a eldiario.es que el conflicte català està "canalitzat" i que Carles Puigdemont "era un problema fa cinc anys" i que ara no és més que "una anècdota". Des de Vilafranca del Penedès, Nogueras ha replicat, amb optimisme, que "el 23-J veurem que res s'ha acabat, sinó que canviaran molt les coses a Madrid". La candidata de Junts també ha assegurat que en aquests comicis surten a "guanyar" per a tenir la "clau" a la capital espanyola. Ara bé, preguntada per com faran servir aquests vots en el cas d'una hipotètica investidura o si aniran a la ronda amb Felip VI, Nogueras no ha aclarit què faran: "Veurem què passa".

En una atenció als mitjans des de Vilafranca del Penedès, la candidata de Junts ha afirmat que "aquestes eleccions no van de Pedro Sánchez ni de Feijóo", sinó que "van de Catalunya o Espanya". En aquest sentit, ha retret el PSC que, a parer seu, hi concorre per "poder salvar el soldat Pedro Sánchez", però no per "defensar els interessos de Catalunya i els catalans". També ha aprofitat per a respondre el primer secretari socialista, Salvador Illa, que aquest diumenge ha parafrasejat el lema de campanya de JxCat en assegurar que "ja n'hi ha prou de vosaltres", tirant un dard als partits independentistes. Nogueras s'ha mostrat "encantada" que tothom utilitzi el 'ja n'hi ha prou', per donar-li "encara més veu".

Des de Junts per Catalunya volen tenir la "clau" per determinar la pròxima legislatura espanyola. Ara bé, per ara no han aclarit com faran servir la influència si la tenen. "Després d'unes eleccions, lo primer que es fa una ronda amb el Rei, el rei proposa un candidat i el candidat es vota. Veurem què passa", ha assenyalat Nogueras. Preguntada sobre si assistiria a aquesta ronda amb Felip VI, com sí que va fer la presidenta de Laura Borràs, quan era diputada al Congrés, la candidata ho ha deixat en l'aire: "Veurem".

Pedro Sánchez treu pit de "canalitzar" el conflicte català

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, assegura aquest diumenge en una entrevista a eldiario.es que el conflicte a Catalunya està "canalitzat" i ho atribueix a les decisions "arriscades" que ha adoptat en els últims quatre anys. Segons Sánchez, quan va arribar a la presència del govern espanyol es va trobar un país "trencat, que no té res a veure amb l'actual". "Fins al 2019 vèiem contenidors cremant a Barcelona, i avui tenim un conflicte encaminat, on la primera força és la que representa Salvador Illa". Sánchez també ha negat que oferís l'indult a Carles Puigdemont. "Puigdemont era un problema fa cinc anys, avui és una anècdota", ha afirmat, i "la seva paraula val el que val la seva declaració d'independència, és paper mullat".

Segons Sánchez, malgrat que considera que aquestes declaracions de l'expresident de la Generalitat no tenen veracitat, "el que sí que és cert és que hi ha una coincidència entre Feijóo, Abascal i Puigdemont", que "és que volen que quant pitjor, millor".  "El PP i Vox enyoren la Catalunya de Puigdemont, i Puigdemont enyora l'Espanya governada per la dreta", sosté. Segons Sánchez, Vox creu que la solució de Catalunya és resoldre el conflicte "a bufetades" mentre que el PSOE vol "construir convivència i cohesió". El president espanyol admet que hi ha ciutadans que "no han entès inicialment" algunes d'aquestes "decisions arriscades" que ha adoptat respecte a Catalunya, en referència als indults i a la reforma del Codi Penal, però creu que "avui efectivament la situació a Catalunya està encaminada".