Les enquestes de les eleccions generals 2023 apunten a una victòria contundent del PSC a Catalunya i a un probable retrocés de la força de l'independentisme a la cambra baixa espanyola, que penalitzaria principalment a Esquerra Republicana. No és sorprenent, doncs, que l'independentisme posi el focus en els socialistes a l'hora dels retrets i de denunciar els greuges de l'Estat per poder revertir aquestes tendències de vot. Aquest dissabte al matí, Junts inhabilitava des de la plaça dels Màrtirs de Vic al PSC per poder combatre el feixisme i aturar la dreta espanyola, tot denunciant que els socialistes acumulen nombrosos pactes amb el PP quan "van contra Catalunya". Unes hores més tard, la candidata del partit, Míriam Nogueras, ha refermat aquesta tesi i ha apuntat directament a l'encara presidenta del Congrés dels Diputats i cap de llista del PSC, Meritxell Batet. Nogueras ha acusat Batet d'haver "fet de Marchena" al capdavant de la cambra baixa espanyola i ho ha argumentat amb el moment en què va retirar l'acta a Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez l'any 2019 i els quatre van haver de tornar a la presó sortint amb policia armada de la Carrera de San Jerónimo.

🟡 Llistes electorals a les generals 2023 Catalunya

"Meritxell Batet va fer de dreta espanyola expulsant i fulminant els nostres diputats", ha subratllat Míriam Nogueras, que ha criticat que ara el PSC "demani que se'ls voti a ells per frenar la dreta quan hi pacten amb ells i acaben fent de dreta quan es tracta de Catalunya". En aquest sentit, s'ha preguntat si s'ha de donar els vots "a qui envia a la presó els nostres diputats" i als qui "han comprat la tesi de la ultradreta que diu que els independentistes som uns colpistes i uns terroristes". La número u del tiquet electoral de Junts al Congrés ha insistit que ni Pedro Sánchez, ni Meritxell Batet ni Miquel Iceta "estaven frenant la dreta o defensant Catalunya" el dia que "la policia va venir a pegar els catalans". Per tot plegat, Nogueras ha assenyalat que aquests comicis van sobre "la nostra nació o una autonomia empobrida" i ha posat en valor la feina feta a Madrid "mentre alguns anaven per allà com si fossin homes d'Estat, anaven ajupits i acomplexats i els prenien el pèl".

Josep Rull alerta d'una victòria del PSC: "Diran que estem dòcils i pacificats"

A tots els actes de Junts d'aquesta campanya, sempre hi ha alguna veu que alerta dels riscos de l'abstenció de l'electorat independentista. A Terrassa, ho ha volgut fer l'exconseller Josep Rull. El també president del Consell Nacional del partit ha alertat que "si després de les eleccions el color de Catalunya és el vermell del PSC, diran que els catalans ja estem dòcils i pacificats". "Hi ha qui diu que, amb l'abstenció, faran veure que això no és així, però la realitat és que faran prevaldre aquest vermell i voldrà dir que ens hem rendit", ha afegit.

Rull ha situat el 23-J com un moment per "rebel·lar-se pacíficament, democràticament i cívicament per poder guanyar la llibertat del poble de Catalunya", atès que és una convocatòria que va de "si som una nació o se'ns nega la subjectivitat nacional, de si som un país que només tingui el límit de la voluntat de generar progrés i prosperitat o un país sota una tutela que és descarnada". "Quan sents a Yolanda Díaz o Pedro Sánchez, és com si et perdonessin permanentment la vida, i ningú ens ha de perdonar res", ha clamat. A més de la intervenció de l'exconseller de Territori, també han parlat la tinenta d'alcaldia de Terrassa, Meritxell Lluís; el coordinador de Moviment d'Esquerres, Josep Serra; i el candidat Ivan Vila.