Des de Junts per Catalunya no atribueixen els indults als presos polítics a la bona voluntat del govern espanyol. Més aviat tot el contrari. En aquests termes s’ha expressat aquest dimarts la portaveu del partit a Madrid, Miríam Nogueras, que ha criticat que la mesura de gràcia és “maquillatge” i “un rentat de cara de Pedro Sánchez”. Ha assegurat que La Moncloa no ho fa perquè hi cregui realment, sinó perquè tem quina serà la resposta dels tribunals europeus a la sentència del procés.

En roda de premsa des del Congrés, Nogueras ha assegurat que “el PSOE s’aboca a la humiliació davant la justícia europea” i que per això decideix moure fitxa. Davant d’aquests indults, ha defensat que cal una amnistia i “deixar de mercadejar” amb els presos polítics que fa més de tres anys que es troben privats de llibertat. "Mercadejar amb la seva llibertat és agreujar el patiment de les famílies i de les persones que els volen en llibertat", ha denunciat. Ha insistit que cal una llei d'amnistia que permeti no només la llibertat dels presos, sinó també el retorn dels exiliats i la fi de les causes judicials a les quals s'enfronten 3.000 persones relacionades amb el procés.

Preguntada sobre la hipotètica assistència d’Oriol Junqueras a la taula de diàleg entre l’Estat i la Generalitat, com ha defensat ERC, la portaveu de Junts no s'hi ha posicionat ni a favor ni en contra. En aquesta línia, Nogueras s’ha limitat a dir que els assistents els decidiran ERC i Junts en el marc de l’acord de Govern signat.

El PDeCAT valora el gest

Molt diferent ha estat el discurs del PDeCAT, que també ha sortit en roda de premsa al Congrés. El portaveu del partit a Madrid, Ferran Bel, ha aplaudit la mesura de gràcia com una “aposta valenta i responsable” de Sánchez i ha avisat que “seria un greu error no valorar-ho”. Tot i això, ha recordat que la mesura de gràcia és “insuficient”, perquè no aporta una “solució definitiva” al conflicte polític. És, simplement, un “principi de solució” i pot suposar un “punt d’inflexió important”. Bel també ha defensat la taula de diàleg bilateral, on "tothom ha de posar de la seva part per arribar a acords". I ha conclòs constatant que "no és el mateix un govern del PP que un dels socialistes amb Unidas Podemos".