Junts per Catalunya ha confirmat que els seus quatre diputats al Congrés votaran en contra dels pressupostos generals de l'Estat de 2022. La portaveu de Junts a la cambra baixa, Míriam Nogueras, ha denunciat en roda de premsa aquest dimecres a la tarda que en aquests últims tres anys s'ha demostrat que el pactisme del PSOE és "fum". "Estem retrocedint i no ens podem permetre tornar-nos a equivocar", ha advertit Nogueras, que ha insistit a demanar "unitat" a l'independentisme. La diputada ha criticat que "mercadejar" amb la llengua —en referència a l'acord de l'executiu espanyol amb ERC sobre la llei audiovisual— "només beneficia el PSOE, que salva els pressupostos, però no blinda la llengua catalana".

"Només hi ha una manera de salvar la nostra llengua, la nostra cultura i el nostre país i és materialitzar la independència", ha assegurat Nogueras, que ha argumentat que la protecció del català "no és una partida pressupostària" i "no és cap concessió, sinó una obligació". La portaveu de Junts ha esperat "unitat" de l'independentisme per defensar la llengua en el sector audiovisual així com el català a les escoles. "El mateix dia que es pacta l'audiovisual, el Suprem es carrega la immersió lingüística", ha criticat.

Segons JxCat, el govern espanyol porta un "vestit de progressista", però a l'hora de la veritat acaba votant a favor de situar la cúpula judicial "en mans de la ultradreta". Nogueras ha dit que cal "deixar de donar tantes oportunitats al PSOE", que "fa temps que ha decidit que la unitat d'Espanya és molt més important que el benestar dels catalans".

Nogueras també ha criticat que el govern espanyol rebutgés la seva esmena, que es va aprovar amb els vots de l'oposició, sobre crear un fons covid de 9.000 milions d'euros. Fonts de JxCat han defensat que és una esmena que es pot executar i han explicat que el govern espanyol no ha presentat cap vot particular per retirar-la del dictamen dels Pressupostos Generals de l'Estat.

Què diu el govern espanyol?

El govern espanyol creu que la sentència del TSJC que obliga la Generalitat a impartir un 25% de les classes en castellà "s'ha d'executar" com totes les sentències, "perquè és ferma", però ja avança que no ho sol·licitarà expressament, perquè considera que qui ha de demanar-ne el compliment és el mateix TSJC, i no l'executiu espanyol. Així ho han apuntat aquest dimecres fonts del Ministeri d'Educació i també les ministres de Justícia i de Política Territorial, Pilar Llop i Isabel Rodríguez. Un cop les sentències són fermes, sostenen, pertoca fer que s'executin al tribunal sentenciador, i no al govern espanyol.

Per una altra banda, el grup parlamentari de Junts al Congrés dels Diputats ha preguntat al govern espanyol si té pensat aplicar el 155 lingüístic que proclama el cap de l'oposició, el líder del PP, Pablo Casado. En una bateria de preguntes presentada a la Mesa de la cambra baixa espanyola, Junts també demana a l'executiu si prendrà "represàlies" contra polítics i responsables de centres educatius que "es neguin a implantar el bilingüisme" a l'ensenyament. En una altra de les preguntes demana si el govern estatal pensa utilitzar les sentències del Tribunal Suprem i del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per "substituir" el model educatiu a Catalunya, "en contra de l'enorme consens social amb què compta".