S'han aconseguit quotes per al català, l'euskera i el gallec en la futura llei audiovisual. I també incentius per a la producció. De forma conjunta, ERCEH Bildu i el BNG han aconseguit tirar endavant al Congrés un fons de 10,5 milions d'euros per donar suport a la producció audiovisual en llengües oficials diferents del castellà. Avui el Congrés dels Diputats l'ha incorporat a través d'una esmena transaccional acordada per aquestes tres formacions amb el govern espanyol. Els comptes espanyols rebran avui el vistiplau definitiu de la cambra baixa i s'enviaran al Senat per finalitzar la seva tramitació.

L'esmena transaccional aprovada i incorporada estableix un sistema d'ajudes o crèdits a transferir als organismes competents de les comunitats amb llengua pròpia "amb la finalitat de fomentar la producció, distribució i promoció de la indústria cinematogràfica i audiovisual en llengües cooficials".

Sense anar més lluny, les tres formacions recorden com la llei estatal del cinema del 2007 creava aquest fons de subvencions per a promocionar i protegir l'ús de la resta de llengües oficials de l'Estat espanyol. Aquest fons va existir entre els anys 2009 i 2011, canalitzat a través del Ministeri de Cultura. Però amb la tornada al poder, el Partit Popular va eliminar-lo el 2012.

 

L'acord d'ERC

Entre la desena d'acords entre ERC i el govern espanyol per a l'aprovació dels pressupostos de l'Estat, destaca el que té a veure amb el blindatge del català a la llei audiovisual. Era crucial per als republicans. Com han confirmat les dues parts, les plataformes com Netflix, HBO o Disney+ hauran de tenir un 6% del seu contingut ofert en llengües cooficials diferents del castellà. Concretament, la nova norma obligarà a destinar el 30% del catàleg a obres europees. D'aquest 30%, el 50% serà per a totes les llengües de l'Estat. I d'aquest 50%, el 40% haurà de ser en català, euskera o gallec. D'aquí surt la xifra del 6%. En paral·lel, si el contingut que s'ofereix està disponible, doblat o subtitulat en un idioma cooficial, s'haurà d'incloure en l'oferta, una obligació que fins ara no existia. La norma també contemplarà un règim sancionador, encara per detallar. "ERC va prometre que hi hauria quotes i incentius, i hi ha hagut quotes i incentius”, va defensar Gabriel Rufián aquest dimarts al migdia en roda de premsa al Congrés. Malgrat tot, va subratllar que és un "acord de mínims" i que caldrà continuar "tutelant" la tramitació de la llei.

Les dades d'aquest novembre reflecteixen que el català continua en una situació molt delicada en aquests canals. En aquests moments, la presència del català és irrisòria en el catàleg de les plataformes audiovisuals: menys de l'1%. Per posar un exemple, ara mateix a Netflix hi ha 20 pel·lícules i 4 sèries en llengua catalana.