La vicepresidenta del PDeCAT, Míriam Nogueras, es perfila també com la nova responsable dels diputats i senadors de la formació demòcrata a les Corts, segons fonts del partit que asseguren que la previsió és que la proposta se sotmeti a la consideració de l'executiva del partit en la reunió de dilluns vinent.

Nogueras substituiria el diputat Jordi Xuclà com a coordinadora dels parlamentaris demòcrates, mentre que les funcions de portaveu les mantindrien els fins ara responsables: Carles Campuzano al Congrés i Josep Lluís Cleries al Senat.

Precisament, un dels detonants de la crisi que va viure el cap de setmana passat el PDeCAT va ser el malestar provocat pel suport dels diputats demòcrates al PSOE sense aconseguir contrapartides a canvi. Les diferències en relació amb aquest tema, entre altres punts, van provocar el pols entre Carles Puigdemont i la coordinadora del partit, Marta Pascal, que va desembocar en el relleu al capdavant de la direcció, que ha quedat ara en mans de David Bonvehí i Míriam Nogueras, com a president i vicepresidenta.

La imatge de divisió entre els demòcrates va aparèixer de nou en la votació de dimecres al Congrés sobre la designació de Rosa María Mateo com a administradora única provisional de RTVE. El nomenament no tenia cap possibilitat de prosperar perquè en primera volta requeria una majoria qualificada de la qual els socialistes no disposen a la cambra. Amb tot, el fet que només la meitat dels diputats del PDeCAT es presentessin a la votació va disparar les alarmes al PSOE. 

Des del PDeCAT s'ha tret ferro a aquesta divisió, però el cert és que els diputats que es van quedar fora de l'hemicicle amb Nogueras formen part del sector més afí a la vicepresidenta; són Lourdes Ciuró, Toni Postius i Sergi Miquel. Mentre que dins del ple, van votar Jordi Xuclà, afí a Pascal, Carles Campuzano, Ferran Bel i Feliu Guillaumes.

Fonts de la formació demòcrata rebutgen aquesta divisió i asseguren que Campuzano compta amb la confiança de Nogueras per continuar com a portaveu i que la vicepresidenta del partit manté una molt bona sintonia amb Ferran Bel.

Aquestes fonts atribueixen la divisió del vot més a la precipitació del moment que a una estratègia tancada. Això sí, admeten que abans de la votació hi va haver una reunió amb els responsables del grup socialista en què Nogueras i Campuzano van constatar que els vots demòcrates no obtenien cap contrapartida del PSOE.

El sector puigdemontista del PDeCAT no veu de mal ull que el moviment dins del grup il·lustrés la nova dinàmica que s'ha imposat al partit, també al Congrés i el Senat.

El fet és que les converses amb el grup socialista es van començar a reconduir immediatament després de la votació en una nova reunió de Nogueras i Campuzano amb la vicepresidenta Carmen Calvo i els responsables del grup socialista, Rafael Simancas i Adriana Lastra.