“No es poden permetre que els ciutadans de Catalunya coneguin el que molts tenim claríssim: els ciutadans de Catalunya, a treballar, a pagar i a callar”. Míriam Nogueras retreu a Pedro Sánchez que la decisió de renunciar a aprovar els pressupostos generals de l’Estat del 2024 és electoralista i té un únic motiu: el president espanyol “no té cap interès que es recordi en campanya” que els socialistes “no tenen cap projecte per a Catalunya”. Per la portaveu de Junts al Congrés, aquest gest dona el missatge que els comptes de l’Estat “mai seran uns bons pressupostos per a Catalunya per avançar en res” i que la Moncloa “continuarà sense pagar a Catalunya i xuclant com han fet tots els governs espanyols”.

 

Nogueras ha situat Sánchez en una disjuntiva en la decisió que va haver de prendre després de l’avançament electoral a Catalunya: “Mantenir els pressupostos i ensenyar les seves cartes, que no agraden a Catalunya, o fer més amena la campanya al seu candidat”. La portaveu parlamentària dels juntaires, que ha retret a Sánchez que no hagi tingut “el coratge per presentar les seves prioritats” per Catalunya a les portes del 12-M, també ha enviat un dard a Salvador Illa, el “candidat del PSOE” a les eleccions: “Ni tan sols sent ministre va ser capaç d’atendre i resoldre les necessitats econòmiques, socials i nacionals de Catalunya”. I ha reblat la seva intervenció afirmant que l’any en el qual el govern espanyol va pagar més a Catalunya va ser el 2017, quan “al nostre país se’l respectava, l’orgull dels catalans de ser-ho era immens i teníem un Govern solvent i desacomplexat” presidit per Carles Puigdemont.

Pedro Sánchez reivindica la seva “aposta decidida per l’autogovern”

En el seu torn, Pedro Sánchez ha reivindicat que el 12-M és una “gran oportunitat per passar pàgina i deixar enrere la factura que va suposar el 2017” i ha argumentat que cal extreure una “gran lliçó” dels fets de la tardor del 2017: “Catalunya no pot avançar si ho fa sola i ho fa dividida”, sinó que “cal apostar per la convivència”. El president espanyol ha defensat que, amb ell a la Moncloa, Catalunya ha tingut “un finançament i una inversió pública rècords” i ha presumit d’haver “reduït la conflictivitat institucional” entre el Govern de la Generalitat i el govern espanyol a través, entre altres, de la mesa de diàleg i de les comissions bilaterals. També ha exhibit la seva “aposta decidida per l’autogovern” mitjançant, per exemple, el traspàs de Rodalies i de l’Ingrés Mínim Vital.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!