Democràcia i Llibertat (DiL) només descarta amb un "no rotund" donar suport a la investidura de Mariano Rajoy com a president del Govern, ha dit aquest dilluns Francesc Homs, líder a Madrid de la formació independentista. DiL no ha estudiat encara la resta d'opcions, però ha recordat a Podem el seu compromís electoral amb la celebració d'un referèndum a Catalunya.

Homs ha presidit la primera reunió dels diputats i senadors de DiL a Madrid. Les negociacions, ha dit, ara han de centrar-se en la composició dels òrgans de les Corts Generals, començant per la Mesa del Congrés, i obrir després el debat sobre el president de l'Executiu.

"Tenim un compromís molt clar de no investir el PP ni el senyor Rajoy. En aquest moment no tenim tots els elements necessaris per fixar una posició definitiva que no sigui aquesta", ha afegit Homs.

Investidura per a llarg

No ha aclarit quines serien les seves condicions per donar suport a una candidatura del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez.

A Podemos els ha recordat el seu compromís amb la celebració d'un referèndum a Catalunya. "Hi ha un compromís per la seva part i espero que el compleixin, igual que s'esperarà que nosaltres complim els compromisos que hem adquirit".

Homs no ha revelat si demanarà d'ocupar un càrrec a la Mesa del Congrés. Només ha dit ser conscient del "pes limitat" que té DiL, però ha avisat que exigirà el marc de responsabilitat que li correspon en funció del resultat electoral.

CiU va ocupar durant la passada legislatura la vicepresidència quarta de la Cambra fins al mes de juny, quan el diputat Jordi Jané va renunciar al seu escó per incorporar-se al Govern d'Artur Mas. Des d'aleshores, el lloc és vacant malgrat les seves contínues reclamacions.

"No fixo una aspiració concreta. Sóc conscient dels diputats que tenim i també sóc conscient de les aritmètiques que hi ha", ha resumit Homs, que sí ha insistit que la investidura del president del Govern "va per a llarg". "Tinc alguna experiència en aquest sentit", ha fet broma amb referència a la situació generada a Catalunya després de les eleccions autonòmiques del 27 de setembre.

Homs ha confirmat contactes telefònics amb tots els partits (excepte amb Ciutadans, amb ells no ha tingut oportunitat encara) amb els quals s'han citat els propers dies per negociar la composició de la Mesa del Congrés. En aquest sentit, ha assegurat que el PSOE no li ha demanat el seu suport per presidir la Cambra perquè encara no han obert aquest tipus de converses.