El ninot de falla del rei d'Espanya, Felip VI, que els artistes Santiago Sierra i Eugenio Merino exposen a la fira ARCO d'art contemporani de Madrid ha rebut "moltes" ofertes però segueix sense comprador. Segons ha explicat a l'ACN aquest dimecres a la tarda la galerista que exhibeix l'obra, Ida Pisani, el ninot està rebent un volum d'ofertes superior a l'habitual. Luis Navarro, col·laborador de Sierra, ha explicat que l'obra ha generat "força interès" sobretot entre "clients estrangers". "Han vingut bastants a preguntar" però "no s'ha tancat res", ha apuntat.

La creació artística, titulada 'Ninot', es ven per 200.000 euros amb el compromís que la persona que l'adquireixi l'ha de cremar abans d'un any. El propietari, però, no quedarà amb les mans buides, ja que podrà conservar la calavera del monarca, feta de material ignífug.

La figura del monarca exposada ara a Arco fa 4,5 metres d'alçada i està situada al pavelló nou dins la col·lecció que presenta la galeria Prometeo de Milà. L'espai on s'exhibeix és un degoteig de curiosos que volen fotografiar-se amb el ninot. "Es veu molt real", comenta una visitant, poc després de fer-se una 'selfie'. Una altra parella critica l'obra per tot seguit fer-se una fotografia amb el ninot de Felip VI. Al llarg de la tarda, mitja dotzena de mitjans gràfics prenen imatges de l'obra. 

"Per una banda ens va bé" l'expectació, ha reflexionat Navarro en declaracions a l'ACN, "però de l'altre estem força cansats i ofesos per certs comentaris i actituds". El col·laborador d'un dels artistes ha dit que la intenció de l'obra és "incidir sobre una situació política determinada" i fer una creació "que es distingeixi". "L'escultura no està destinada a perdurar ni a ser col·leccionada ni posseïda, si no a ser destruïda", ha recordat. 

No és el primer cop que Sierra i Merino generen polèmica a la fira madrilenya. L'any passat el primer hi va exhibir la col·lecció de fotografies 'Presos polítics a l'Espanya contemporània', en què retratava els polítics independentistes catalans, entre altres personatges. La direcció d'Arco va decidir retirar l'obra, que finalment compraria l'empresari català Tatxo Benet.