Uns centenars de persones –bona part dels quals eren turistes curiosos– han desafiat el fred, que ha anat augmentant a mesura que avançava el vespre, per rebre el 130è president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

Ha estat una rebuda poc multitudinària, amb poques banderes, entre les quals ha destacat una d'espanyola hissada sobre un pal fet amb una canya de pescar de quatre metres comprada a Decathlon. L'abanderat ho ha explicat, tot lamentant que els ciutadans estiguin, diu, "farts del Govern". "Dos milions no poden anar en contra de cinc", ha puntualitzat, fent referència als independentistes sobre el conjunt del cens electoral. Ha assistit a plaça Sant Jaume per "defensar el meu rei" i "els meus", que ha explicat que són el PP i l'Estat. Se li ha unit un grup de dones i homes que li han donat suport, s'han fet fotografies amb ell i han intentat fer sentir la seva veu per sobre dels crits d'independència. "Visca Catalunya espanyola!", han repetit. "Veniu a provocar!", li han recriminat diverses dones, tot instant-los a retirar la bandera. D'altres, en canvi, han considerat que estan en el seu dret perquè "som una democràcia i per això volem votar".

La tensió s'ha reduït a uns pocs moments que fregaven l'humor per les dues parts, ja que en general tot s'ha esdevingut com una d'aquelles competicions escolars entre classes en què es disputen qui anima amb més passió. Els que s'han endut una bona escridassada dels independentistes han estat el ministre de l'Interior en funcions Jorge Fernández Díaz, la delegada del Govern María de los Llanos de Luna i fins i tot l'alcalde de Lleida Àngel Ros, a qui l'han acusat de "vendre's la llengua" pel seu pacte amb Ciutadans a la Paeria. Els membres de l'Exèrcit assistents a l'acte han estat rebuts amb forts crits d'"independència", mentre que al primer secretari del PSC Miquel Iceta, se li ha demanat "que balli".

Un dels que han fet costat al portador de la bandera espanyola ha dedicat la major part del temps a explicar a les dones del mateix grup els aspectes històrics que, diu, cal tenir en compte per percebre l'espanyolitat de Catalunya, mentre elles feien que sí amb el cap. Quan ha marxat, un dels nois que ha ajudat a portar una gran pancarta on hi deia "Amer, terra de presidents", ha aprofitat per intentar seduir les mateixes dones explicant-los que "amb la independència busquem relacionar-nos amb Espanya d'igual a igual". A uns pocs metres, un autòcton ha explicat a uns anglesos en què consistia el dia i els ha situat en el procés independentista.

"Ningú no ens regalarà res", ha dit la Montserrat, "no serà fàcil per al nou president". Al seu costat, la Carme afirma que Puigdemont la va "enamorar al discurs d'investidura". També se'n va endur una sorpresa grata l'Àlex, que el considera "un bon president" venint d'"un altre bon president" i es felicita perquè els partits independentistes han arribat a un acord: "Espero que el president de la futura República catalana sigui Mas", ha dit.

Quan finalment han sortit a saludar, el president sortint, Artur Mas, i el nou president, Carles Puigdemont, s'han endut els aplaudiments i els víctors del públic, que ha buidat la plaça poc després.