Creu que hi haurà terceres eleccions a Espanya?
No ho sé. Tenim tanta responsabilitat en el temps present que especular sobre escenaris futurs que no depenen de nosaltres em sembla poc adequat. Dependrà de decisions que prendran altres formacions polítiques que no crec que ens consultin a nosaltres. Que facin el que creguin millor, els desitgem molta sort. Tenen molta feina, més val que es dediquin a fer-la, perquè el cert és que fins ara ni els uns ni els altres, ni PP ni PSOE, no l’han fet amb gaire encert.

La situació del Govern espanyol en funcions de quina manera afecta el Govern català i, en particular, el Departament d’Economia?
El fet que el govern espanyol estigui en funcions permet que utilitzi aquesta excusa per fer allò que vol fer i no fer allò que prefereix no fer. Com que habitualment ha estat així i ha actuat de forma arbitrària i contraproduent als interessos de l’economia catalana i espanyola, tampoc no notem gaires diferències.

El Govern espanyol ha actuat de forma tan arbitrària i contraproduent que no notem gaire diferència que estigui en funcions

La seva comunicació amb els ministres De Guindos i Montoro segueix sent fluida?
Comunicació tan fluida com sovint ineficaç. Suposo que tothom ha sentit parlar alguna vegada de les conversions de crèdits de curt a llarg: compta amb el suport de les entitats financeres, del govern de Catalunya, del ministre De Guindos, del Tesoro, d’Europa, dels mitjans de comunicació... I, en canvi, no es produeix. El govern espanyol té l’informe favorable per fer-ho des del mes de març i no ho fa perquè no ho vol fer. Em sembla que és un bon exemple de quina és la realitat en què estem.

Un possible canvi de majories, si es produís a l’Estat, podria influir en el tram final del procés?
No em consta que ni el PSOE ni altres partits polítics espanyols tinguin una posició diferent que el PP.

I Podemos?
No em consta que en cap moment hagi prioritzat la celebració d’un referèndum ni de cap altre mecanisme que sigui significativament diferent del que fan la resta de partits polítics espanyols. Més aviat en sentit el contrari. En el pla teòric estan més o menys a favor però no prenen cap decisió concreta pràctica per facilitar-ho ni per ajudar que així sigui.

Si PSOE i Podem tinguessin una voluntat real de construir cap majoria alternativa, l’hauríem percebuda

Pablo Iglesias o Pedro Sánchez s’han dirigit a vostè com a líder d’un partit que podria tenir vots decisius al Congrés?
No, i no em consta que tinguin una voluntat real de construir cap majoria alternativa. Si la tinguessin, crec que tots l’hauríem percebuda, i si no l’hem percebuda, és que potser no hi és.

El govern espanyol sembla que comença a preocupar-se per l’acció exterior del Govern, segons es desprèn de la visita d’aquesta setmana del ministre d’Exteriors, José Manuel García-Margallo, al Vaticà...
És evident que el Govern de Catalunya treballa molt i el conseller Romeva és un exemple excel·lent d’aquest compromís. Fem tot el que està al nostre abast per explicar-nos davant de tothom. De forma incessant. Jo mateix tinc moltes reunions d’aquesta mena.

Moltes decisions del govern espanyol no fan més que demostrar al món la molta raó que ens assisteix

I s’entén la posició catalana?
Estic convençut que sí. I que cada vegada es coneix i s’entén més quina és la situació i, a més, moltes de les decisions o omissions del govern espanyol no fan altra cosa que demostrar la molta raó que ens assisteix en els nostres arguments, que és pràcticament tota.

Amb Margallo ha parlat darrerament d’aquest tema?
Fa uns mesos vaig tenir oportunitat de parlar una estona amb ell, em va dir alguna cosa així com tu ja saps que farem tot el possible per impedir-ho, jo li vaig dir que sí que és clar que no podia ser de cap altra manera i que ell també sabia que nosaltres faríem tot el possible per complir aquest mandat democràtic i segur que ell ho entén també.

La capacitat de sorprendre’ns davant de determinades actituds fa temps que la tenim ben coberta

Fins on arriba aquest 'tot el possible', per part del govern de l’Estat?
Ja ho hem anat constatant, hem sentit les converses del ministre d'Interior amb el director de l’Oficina Antifrau, les afirmacions del ministre dient que el president del govern espanyol n’era plenament coneixedor... No crec que pugui dir res que sorprengui. La capacitat de sorprendre’ns davant de determinades actituds fa temps que la tenim ben coberta.