Neus Munté, l'exconsellera de la Presidència i exportaveu del Govern, va assegurar davant el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena que el referèndum de l'1-O "no era evidentment un referèndum", ho va dir el 31 de gener en qualitat de testimoni en una declaració a la que ha tingut accés La Vanguardia

L'extitular de Presidència indica al jutge que ella el 20 de setembre va ser davant la conselleria d'Economia i que tot el que va veure "era normalitat" i crides a la calma i al civisme per part dels representatns polítics i els líders de les entitats. Tot i això, subratlla que no li va agradar que es destrossés un cotxe de la Guàrdia Civil.

"El meu únic referent era el 9-N, la consulta del 9 de novembre, que es va saldar amb una desobediència i per tant amb penes d'inhabilitació i de multa". Amb aquesta contundència s'expressa Munté al mateix temps que deixa clar que "jo no volia aquest escenari per a mi".

En la mateixa línia matisa que quan ella era portaveu ja s'havia posicionat sobre aquest tema i ja havia advertit que "els Mossos, com sempre, obeirien les ordres que els donés un jutge". Finalment, l'exconsellera relata que mentre ella formava part del Govern no es contemplava "en absolut la via unilateral". "Com a portaveu m'havia de posicionar, però el compromís era de caràcter simbòlic. El propi president va assumir que fins a l'últim moment hi havia disponibilitat per un acord".