El diari Neues Deutschland, de tendència socialista, ha advertit del risc de "tempesta" si no se soluciona el conflicte entre Catalunya i l'Estat espanyol. "La mobilització per a la gran manifestació de la festa nacional catalana -la Diada- està en ple apogeu. L'Onze de Setembre centenars de milers de persones tornaran a manifestar-se a Barcelona per defensar la independència i, per primer cop, també la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats. Més de 200.000 persones s'han inscrit i també 1.000 autobusos. Cal pressionar de forma massiva Espanya perquè abordi una solució real al conflicte", assenyala.

Segons Neues Deutschland, per als independentistes i els presidents Carles Puigdemont i Quim Torra aquesta solució en cas de pacte amb el govern espanyol només pot ser un referèndum sobre la independència seguint el model escocès, "que el 80% de la població catalana vol". Però admet que no està sobre la taula. "Puigdemont i Torra veuen núvols negres i no volen que es converteixin en una tempesta", indica.

El diari afegeix que el president espanyol, Pedro Sánchez, tampoc no vol una "tempesta", perquè podria significar la pèrdua del càrrec, però només ha proposat un referèndum sobre l'autonomia. "Sánchez ha admès que des del 2010 els catalans viuen amb un [Estatut] d'autonomia que no va ser aprovat per ells de forma democràtica", ha afegit.

"Núvols negres sobre Catalunya", titula el diari. "Amb la Diada, el conflicte sense resoldre amb Espanya es tensa altre cop", també apunta.

La visió de Neues Deutschland sobre la falta de solució del cas català coincideix amb la nota que va fer pública ahir el ministeri d'Afers Exteriors alemany, adreçada als turistes d'aquest país.

El diari assenyala com un fet rellevant que la Fiscalia nomenada per Pedro Sánchez no pensi retirar l'acusació de rebel·lió contra els polítics catalans encausats, mentre que Torra ja ha anunciat que no acceptarà la sentència del Tribunal Suprem. "Fins i tot una nova declaració d'independència és a la sala d'espera", conclou.