PP, Cs i PSOE han demanat al president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, que suspengui tots els permisos temporals als eurodiputats electes de l'Estat per evitar que Carles Puigdemont i Toni Comín puguin entrar a la cambra i tinguin una credencial sense haver recollit l'acta a Madrid, segons ha pogut saber l'ACN.

Els tres partits han escrit una carta conjunta a Tajani argumentant que a l'Estat espanyol encara no hi ha encara "llistat oficial" de diputats electes i que "no es pot acreditar cap diputat abans de recollir l'acta a Madrid". Tot i que tradicionalment molts eurodiputats de l'Estat ho han fet, i fins i tot alguns, com José Ramón Bauzá, ja ho han fet aquesta vegada, PP, Cs i PSOE han demanat que se suspengui aquesta possibilitat per a tothom a l'adonar-se que amb l'acreditació temporal Puigdemont o Comín podrien entrar a la cambra. De fet, han demanat que es revoquin les acreditacions que ja s'hagin tramitat.

A la carta, que signen els caps de delegació dels tres partits, Esteban González Pons (PP), Iratxe García (PSOE) i Javier Nart (Cs), els eurodiputats asseguren que "segons la legislació espanyola no pot acreditar-se cap eurodiputat sense recollir l'acta a Madrid i jurar o prometre acatament a la Constitució". 

 

Segons els tres partits, la decisió de permetre permisos temporals "sense que hi hagi llistat oficial" ni s'hagi acabat l'escrutini provoca una "greu pertorbació política i una gran inseguretat jurídica".  En aquest sentit, sol·liciten que "se suspengui immediatament l'acreditació provisional d'eurodiputats espanyols fins a rebre la notificació oficial de les autoritats competents" i que "s'anul·lin les acreditacions emeses per error". 

Abans d'enviar la carta, els diputats electes de Cs, encapçalats per Luis Garicano, havien escrit a Tajani per expressar la seva "gran preocupació amb que, arran dels resultats de les eleccions europees, Puigdemont es presenti a les instal·lacions del Parlament Europeu per registrar-se i recollir la seva acreditació". A la carta, asseguraven que Puigdemont és un "fugitiu de la justícia" i instaven el president de la cambra a actuar i prendre "els passos necessaris" perquè el líder de JxCat "no fos autoritzat a registrar-se ni a obtenir una acreditació".