Vox ha presentat una iniciativa al ple de l'Ajuntament d'Alacant perquè la ciutat deixi de ser considerada valencianoparlant. La proposta del partit d'extrema dreta ha rebut onze vots a favor, els dos del mateix partit i els nou del PP. Per contra, els nou regidors del Partit Socialista del País Valencià, els dos de Podem i els dos de Compromís han votat en contra. Així, els 13 vots negatius de l'oposició s'han sumat als cinc regidors de Ciutadans que s'han abstingut. És el tercer cop que Vox porta al consistori alacantí la proposta també ha estat frustrat. Aquest cop, però, a diferència de la primera vegada, Ciutadans s'ha abstingut en lloc de votar-hi en contra. Per tant, per tercer cop, Ciutadans, soci del govern local encapçalat pel PP, ha estat la clau de volta per salvar la llengua al sud del país. Val a dir, però, que tot i la resposta negativa de Ciutadans, el regidor de Cultura del partit taronja, Antonio Manresa, ha recriminat a Vox "començar la casa per la teulada" i ha suggerit al partit ultradretà traslladar la proposta a les Corts Valencianes i treballar per obtenir el suport necessari. Certament, si s'aprovés la proposta de Vox, només tindria caràcter simbòlic perquè Alacant només pot sortir del domini lingüístic valencià a través d'una votació majoritària a les corts valencianes. 

El partit ultra de Vox ha convertit l'eliminació d'Alacant del domini lingüístic en la seva proposta estrella. N'és prova el fet que el seu regidor, Mario Ortolá, ha assegurat que presentarà la iniciativa al ple "tantes vegades com faci falta".  Així doncs, és probable que aquesta no sigui l'última vegada que s'ataca la llengua a l'Ajuntament d'Alacant. Durant el ple, el regidor de Vox ha aprofitat el torn de paraula per esperonar Ciutadans a votar a favor de la proposta. Però la ràtzia espanyolista al consistori alacantí ha trobat resposta en els partits de l'oposició. Francesc Sanguino, portaveu del PSPV, ha indicat que la iniciativa "no és una bona notícia per a la convivència" i ha lamentat que el PP actual hagi secundat el plantejament de Vox quan "mai en la història el PP ha volgut traure Alacant del domini lingüístic", ha afirmat, tot referint-se a Carlos Mazón, president de la Diputació d'Alacant i candidat a la presidència de la Generalitat del PP.

Al seu torn, Natxo Bellido, regidor de Compromís, ha demanat al PP tornar al camí de la democràcia, tot criticant el seu alineament amb la ultradreta. I Xavier López, d'Unides Podem, ha recordat als populars que històricament han comptat amb votants regionalistes que rebutjarien, ben segur, aquest posicionament. Des de Vox i des del PP, han justificat la iniciativa, tot argumentant que "no estan en contra del valencià", sinó de "l'adoctrinament" i de "l'obligatorietat" que els alumnes estudiïn en valencià. Per part del PP, Mari Carmen de España, ha acusat el regidor Bellido de Compromís de voler "importar a Alacant el projecte dels Països Catalans". Amb tot, ambdós partits espanyolistes comparteixen que el problema no és el valencià, sinó l'oposició a la llei educativa valenciana. 

El debat de la proposta de Vox ha estat precedida per la intervenció de persones alienes al consistori. En nom de l'Associació Cívica per la Normalització del Valencià i d'Acció Cultural, Ismael Vicedo ha afirmat que "el terme municipal d'Alacant no s'entendria sense el valencià", en referència a la llengua de l'himne local o de les Fogueres de Sant Joan. "Sempre que obris els ulls i les orelles apareixerà el valencià en els noms, la gastronomia, els proverbis, les frases fetes... o sigui que s'amputa una part d'Alacant quan algú vol prescindir del valencià". Per a les organitzacions en defensa de la llengua catalana, "hi ha propostes que van en contra de la història, de la ciència, del sentit comú, de la convivència i del sentit del ridícul". Finalment, han assenyalat que "Franco ja va intentar excloure el valencià d'Alacant sense aconseguir-ho".