La gran quantitat de mobilitzacions que darrerament hi ha a Catalunya, el caràcter pacífic que impera habitualment en elles i la “necessitat” que les mostres de protesta o suport popular continuïn tenint un caràcter no violent en el present i el futur més immediat, han portat a un seguit de col·lectius i entitats a crear la plataforma En peu de pau. Es tracta d’un espai que fomentarà i formarà en l’acció pacífica i no violenta durant les mobilitzacions, i que intentarà difondre informació, missatges i consignes de comportament que evitin que les manifestacions acabin amb cap mena de disturbis o incident.

La plataforma, que s’ha presentat a la premsa aquest dimecres, ja ha començat a funcionar i té en marxa el seu web, i un compte de Twitter i un canal de Telegram a través dels quals difondran informació, instruccions i missatges de cara a les mobilitzacions que vinguin i accions coordinades que puguin anar sorgint fruit del procés català.

En peu de pau el conformen, de moment, entitats i col·lectius que ja estan participant en mobilitzacions, que n’organitzen o que donen suport a iniciatives pacifistes. Així, hi participen al seu ens coordinador alguns com Col·lectius de Bombers, FundiPau, Centre UNESCO, Universitats per la República, Casa nostra casa vostra, l’Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural, la Intersindical, la Federació Catalana d'Escoltisme i Guiatge, Col·lectius d'Agents Rurals, Col·lectius de pagesos, el CIEMEN, o els Comitès de Defensa del Referèndum. 

A la presentació, Rubén Wagenberg, un dels creadors que ha fet de portaveu, ha explicat que En peu de pau pretén ser un “ens coordinador” de tots aquells col·lectius que volen preservar el caràcter pacífic de les mobilitzacions. “Creem un operatiu d’informació immediata i preventiva per a la ciutadania a través de diversos canals, amb recomanacions, difusió antirumors i desintoxicació d’informació. És un espai que pretén coordinar actors que treballen per mantenir el caràcter no violent i tenir una via directa cap a ciutadania”, ha explicat. 

A la presentació també han intervingut alguns representants d’entitats que hi participen, com Universitats per la República. La seva portaveu ha recordat que “calia” un espai com aquest per prevenir “davant la violència de l’Estat” en algunes de les mobilitzacions que poden venir. 

Per la seva part, l’exdiputat de la CUP David Fernández ha remarcat que les “imatges vergonyants, inadmissibles, excepcionals i de brutalitat que s’han vist” han provocat “el reforç i la insistència en les formes no violentes de protesta, resistència i desobediència civil”. Segons Fernández, En peu de pau neix per “posar en valor el que ha passat –el pacifisme a les mobilitzacions-, estendre-ho, mantenir-ho, i crear una operativa per garantir que sigui així, des d’una saviesa col·lectiva”.

Per últim, la plataforma ha explicat que preparen tallers per “formar formadors”, i preparar així persones que puguin instruir en les formes d’acció i protesta no violenta, de cara a estendre el manteniment del caràcter pacífic de les mobilitzacions, sigui quin sigui l’escenari que pugui venir derivat de “les accions de l’Estat”.