El col·lectiu "Represaliats Post-Sentència" ha començat a caminar aquest dilluns per aconseguir la llibertat de tots els presos, per l'arxiu i l'absolució de tots els represaliats i per la restitució i defensa dels drets fonamentals propis i essencials de qualsevol societat democràtica. 

El grup, que coordina detinguts, empresonats, familiars i grups de suport d'arreu del territori, pretén fer visible els casos patits, fer front als judicis que vindran i "posar en evidència la vulneració dels drets humans patits", han explicat en un comunicat. 

Els implicats han trobat convenciment unir esforços ja que consideren que la repressió als manifestants postsentència no afecta només als mateixos encausats, sinó "al conjunt de la població catalana". "L'anormalitat repressiva que lamina dia rere dia els drets bàsics de legítima protesta i de lliure expressió", han apuntat. 

Al seu parer, aquells dies es va produir una "violència policial que tothom va poder veure i una desbocada repressió judicial", amb més de 250 detinguts i 30 persones a la presó, dels quals queden sis.

La presentació oficial del col·lectiu serà el 15 de març a Parets del Vallès.  

Les xifres de la repressió

Unes 600 persones, segons càlculs d'Alerta Solidària, han estat "represaliades" des del 14 d'octubre, dia que es va fer pública la sentència. D'aquestes, 350 van ser identificades durant aquella setmana per haver participat en diverses protestes: des de la massiva acció a l'aeroport del Prat fins als alderulls al centre de Barcelona i altres ciutats del país, passant per les desenes de talls de carretera i vies de tren que hi va haver aquells agitats dies. Es van detenir fins a 241 persones, una trentena de les quals va estar pràcticament un mes en presó provisional i, a hores d'ara, sis joves encara estan en aquesta situació, al que se li ha de sumar dos joves que han estat deportats al seu país d'origen.

De la resta, 211 persones han estat citades en els darrers dies per haver participat en els talls de carretera del Tsunami Democràtic dels dies 11, 12 i 13 de novembre a la Jonquera i Girona.