Mentre el govern català i l'aragonès es tiren els plats pel cap per acordar la proposta pels Jocs Olímpics d'Hivern, l'oposició a aquest esdeveniment suma adeptes que, a més, s'estan coordinant entre territoris. És així com ara ha nascut STOP Jocs Olímpics Aragó, una nova plataforma amb autonomia pròpia però coordinada amb la plataforma catalana STOP JJOO, que ja porta diversos mesos en peu de guerra.

"Davant del despropòsit econòmic, ecològic i social de la candidatura dels Jocs Olímpics al Pirineu, impulsem des d'Aragó aquesta plataforma que agrupa veïns i col·lectius contra el macroprojecte", han escrit en el seu perfil de Twitter, i han explicat que aniran informant d'accions, xerrades i esdeveniments en les properes setmanes. Així doncs, neix ara una nova plataforma a l'altra territori previsiblement afectat pels Jocs de 2030.

Captura de pantalla 2022 04 01 a les 18.24.33 2

Precisament ahir Stop Jocs Olímpics de Catalunya va celebrar una assemblea oberta a Barcelona per crear sinergies i amb l'objectiu d'aconseguir suports de la capital catalana en la lluita contra la candidatura, que hauran de decidir en consulta els veïns del Pirineu el proper mes de juliol, segons detalla el Govern, que encara no ha fet públic ni l'àmbit territorial del projecte ni tampoc les seves característiques, i que espera fer-ho en els següents dies.

Manifestació de país

A l'assemblea oberta d'ahir els joves del Pirineu que encapçalen la plataforma van explicar la seva lluita i els van convidar a organitzar-se per assistir el proper 15 de maig a la manifestació de país que han convocat a Puigcerdà amb l'objectiu d'alertar el Govern que no volen els Jocs Olímpics. Per què? Des d'Stop Jocs Olímpics consideren que no és el que necessita el Pirineu, sinó que necessita una diversificació de l'economia per així garantir possibilitats per la gent que hi treballa, i garantir que el model no estigui basat únicament en el turisme.

Ahir en una atenció als mitjans el portaveu Bernat Lavaquiol va avisar al Govern que si no posava tota la informació damunt la taula, augmentarien la pressió cap a l'Executiu, així com també demanarien la dimissió de Laura Vilagrà: "Ja n'hi ha prou d'intentar enganyar la gent del Pirineu i al conjunt del país. Que doni la informació o dimiteixi", va declarar.

En el transcurs de l'assemblea el veïnat de Barcelona es va oferir a ajudar la plataforma Stops Jocs amb reivindicacions des de la capital catalana, amb la possibilitat d'esdevenir un grup de suport a la plataforma però sense entrar-hi dins, ja que Stop Jocs Olímpics té molt clar que la seva plataforma ha d'estar formada per la gent del territori pirinenc, que és a qui afectarà directament aquesta mesura.

Desacords permanents

Tot plegat arriba després d'una jornada on s'ha celebrat una reunió convocada pel Comitè Olímpic Espanyol on Estat i Generalitat han signat l'acord tècnic de la candidatura, sense que l'Aragó hi hagi anat, en el que ha estat una plantada feta expressament. Després de la trobada Lambán ha insistit que no acceptarà l'acord dels Jocs Olímpics d'Hivern de 2030 validat pel COE, i que presentaran la seva proposta la setmana que ve.