El president d'Aragó, Javier Lambán, ha carregat contra el Comité Olímpic Espanyol per la seva decisió de donar per validada la proposta acordada pels Jocs d'Hivern. Poc després que finalitzés la reunió, on no hi ha hagut representació aragonesa, Lambán ha fet una piulada demanant al COE que respecti el govern de l'Aragó "i la immensa majoria de la societat aragonesa que es considera maltractada per la seva proposta de Jocs de 2030". En la mateixa línia, ha demanat al COE que deixi clar "si defensa Espanya o només Catalunya". Finalment, el president ha subratllat: "Per a mi els Jocs són importants, però l'Aragó encara ho és molt més".

TUIT Lammbán

El president d'Aragó, després de conèixer la notícia, ha insistit que no acceptarà l'acord dels Jocs Olímpics d'Hivern de 2030 validat pel Comitè Olímpic Espanyol perquè encara hi ha molts detalls per pactar i perquè la proposta no és "equilibrada". Lambán s'ha despenjat de la reunió d'aquest divendres a Madrid convocada pel COE, on Estat i Generalitat han signat l'acord tècnic de la candidatura, tot i estar-hi convidat. Des de l'escola Gustavo Adolfo Bécquer de Saragossa ha dit que presentaran la seva proposta la setmana que ve i ha reiterat que totes les estacions del Pirineu, com Formigal o Cerler, han d'acollir alguna prova. "Només podem tancar una candidatura quan l'acord ho sigui en tots els termes i defensi els interessos d'Aragó", ha sentenciat.

Una proposta llargament debatuda

En declaracions a la sortida de la reunió el president del Comitè Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco, ha insistit que la proposta que s'ha validat havia estat "debatuda i acordada" després de sis reunions diferents. Ha remarcat que aquesta Comissió Tècnica està formada tres representants del govern espanyol, de l'executiu català, del govern aragonès i del COE Precisament per això ha retret a l'Aragó que "el moment del debat és a les reunions" i ha remarcat que quan hi ha una proposta debatuda i acordada "s'ha de mantenir els acords". "No donem la millor imatge si tenim reunions, fem un acord i després ens en desdiem", ha lamentat.

De totes maneres, Blanco ha instat Lambán a retornar a l'acord. "Confiem, esperem i desitgem que l'Aragó validi la proposta", ha dit. El president del COE s'ha mostrat optimista i ha subratllat que els Jocs són "un projecte guanyador" que va "més enllà de l'àmbit esportiu" i ha dit que "ningú pot fer un pas enrere". Blanco ha confiat que es pugui resoldre la situació ràpidament perquè, tal i com ha recordat, al maig ja haurien de venir membres del COI a fer un seguiment sobre el terreny de la candidatura. Segons el comunicat del COE, a la reunió han assistit el Comitè Olímpic Espanyol, representat pel seu President, Alejandro Blanco; el govern d'Espanya, representat pel Secretari d'Estat per a l'Esport, José Manuel Franco; i el Govern de la Generalitat de Catalunya, representat per la consellera de Presidència, Laura Vilagrà.