La unió de cinc col·lectius independentistes ha resultat en la creació d'una nova llista cívica que presentarà una candidatura independentista sense els partits a les pròximes eleccions al Parlament de Catalunya. Acord per la Independència, sota aquest nom s'han unit cinc col·lectius per presentar una nova alternativa. Els col·lectius independentistes que s'han agrupat per tirar endavant aquesta llista són: Anem per Feina, el grup Donec Perficiam, Unitat per la Independència, NetInformacio i Representants de Catalunya. Aquestes entitats defineixen el resultat de la seva unió en una única llista com una iniciativa per "tornar a empoderar el poble".

En un comunicat emès aquest diumenge, els cinc col·lectius, ara ja sota el nom d'Acord per la Independència, afirmen que un dels punts fonamentals de la iniciativa és "tornar a empoderar a la gent" i "crear les condicions que sabem indispensables per poder fer efectiva la independència de manera real i irreversible". També afirmen que volen "complir el mandat popular i democràtic de l'1 d'Octubre" i per fer-ho presenten aquesta candidatura amb "capacitat guanyadora" a les eleccions vinents. "Des d’avui, l’Acord aspira a ser el pol d’actuació que lideri, lluny de paternalismes i subterfugis, l’independentisme de base i vetlli pels seus objectius comuns. És per això que els seus impulsors fan una crida a consolidar i donar suport a aquest espai com a única alternativa política per redirigir tot el nostre potencial com a poble que vol ser lliure. Les paraules s’han esgotat, ara passarem als fets.", resa el comunicat.

Els partits polítics, exclosos de participar-hi

En el manifest de la candidatura, que es pot trobar a la seva web, afirmen que els partits polítics "queden exclosos de participar" en aquesta iniciativa. "La manca de lideratge polític ens interpel·la a tots els independentistes per tornar-nos a organitzar i actuar amb tota la contundència necessària per desbancar definitivament a una classe política que ha optat per vetllar pels seus propis interessos. Només així podrem culminar el mandat que ens pertany, el popular. Es podran sumar a aquesta iniciativa totes aquelles persones i agrupacions que hagin estat actors de reivindicació i protesta contra aquells que impedeixen l’alliberament nacional de Catalunya", resa el comunicat. Pel que fa als partits polítics, que afirmen que queden "exclosos", el comunicat també diu que només podran fer costat de forma explícita a la candidatura "si renuncien a presentar-se a les eleccions al Parlament".

Expliquen que el motiu principal per excloure els partits és que la seva candidatura electoral "no té la intenció de fer política ideològica". "La candidatura es crea exclusivament per assolir la independència, preservar la llengua i la cultura del país, i denunciar la corrupció sistèmica partidista dels òrgans de govern i de l’administració catalana", diu el manifest.

Les persones i agrupacions que presenten aquesta opció política afirmen, segons detallen a la seva pàgina web, que han creat uns "grups de treball" que, entre altres actuacions, "preparen un reglament intern i una ponència política". Aquest reglament i aquesta ponència es donaran a conèixer en un "Congrés Nacional Independentista", en una data "encara per definir". "Necessitem engrescar un gran nombre de gent amb un compromís ferm i poder plantejar una alternativa política sòlida. Així tindrem la capacitat real de fer efectiva la voluntat del poble sense dependre de ningú. El poble és qui té el poder real. Només la voluntat popular farà possible el nostre objectiu de país", conclou el seu manifest.