Els nervis que han posat de manifest el president de França, Emmanuel Macron, i el primer ministre, Jean Castex, un fet inusual en la política francesa, ha coincidit amb un nombre de contagis rècord al país. Aquest dimecres ha estat desastrós i s'han registrat 332.000 contagis de covid en un sol dia, que representen un 20% més que el dia anterior quan s'havien detectat 272 000 casos. El diari Le Monde ha subratllat que aquestes xifres "no tenen precedents".

Tot i que la variant òmicron no és en principi tan greu com la delta, aquest alt nombre de contagis porta problemes a la Sanitat francesa perquè pressiona els hospitals, ja que un percentatge dels malalts acaba necessitant atenció mèdica.

Avui han ingressat 2.500 malalts nous als hospitals francesos, dels quals uns 400 estan a cures intensives, i el nombre d'entrades és molt superior al de sortides. També s'han registrat avui 246 morts.

Els qui no es volen vacunar

 

França té problemes amb la vacunació que, segons alguns mitjans, expliquen el que està passant al país i el neguit de les institucions. La premsa francesa valora avui com un èxit que s'hagi aconseguit vacunar per primer cop 66.000 persones, una xifra que no s'igualava des de l'1 d'octubre.

El govern calcula que 5 milions de francesos no han rebut encara cap dosi de vacuna, i que una cinquena part d'aquests són població de risc. A França el moviment negacionista té implantació social i és molt combatiu contra les decisions governamentals.

Segons les dades oficials, un 78,65% de la població ha rebut la primera dosi, un 76,91% ha rebut la segona dosi, i només un 37,97% ha rebut la tercera.

Les zones menys vacunades són el districte de Sena-Sant Denís de París, Marsella, Alps de l'Alta Provença i l'Alta Savoia. La Catalunya Nord està en la mitjana de l'Estat, i entre els més vacunats hi ha la Bretanya.

L'exabrupte

 

La bel·ligerància del president de la República contra els antivacunes ha anat escalant en forma, però sobretot en to. Macron està fart i així ho va expressar ahir en una entrevista a Le Parisien on va deixar anar unes declaracions que han sacsejat França.

"Queda una petita minoria refractària. Com es redueix? Es redueix, perdó per dir-ho així, fotent-los encara més. Jo no estic per emprenyar els francesos. Tiren pestes tot el dia contra l'Administració quan els bloqueja. Doncs bé, als no vacunats tinc moltes ganes de fotre'ls. I ho seguirem fent fins al final", va declarar.

Tota l'entrevista tenia un to distès i informal, però aquest fragment ha desfermat la ràbia dels seus adversaris polítics, que el consideren indigne per al càrrec. Les seves declaracions han estat el detonant perfecte per fer esclatar el debat que s'estava tenint a l'Assemblea Nacional (AN), on es discutia el projecte de llei del govern de Macron que busca substituir el passaport sanitari per un passaport de vacunació que limiti la vida social dels no vacunats.