1. Mala maror a l'ANC

El paper de l'ANC convocant una concentració per tal d'insistir en el pacte entre JxSí i la CUP no ha caigut gaire bé en algunes assemblees territorials ni en alguns sectors de la coalició independentista, ni tampoc de la CUP. Entenen que és una proposta de la direcció de l'ANC que no acaba de fer el pes a importants sectors de l'assemblea perquè podria posar en dubte la seva transversalitat, en un "moment delicat de negociació política".

2. Manual perquè els funcionaris catalans "sàpiguen què fer"

El sindicat CSIF treballa en la elaboració d'un protocol dirigit a tots els treballadors públics catalans perquè "sàpiguen què fer i què no fer" quan rebin una ordre dels seus superiors que suposi no obeir l'ordenament i les decisions d'institucions espanyoles. De tota manera, CSIF no és membre ni de la Mesa General de la Funció Pública perquè no va obtenir representació a les darreres eleccions sindicals.

3. Polèmica per les restriccions al Parlament

Mala maror entre la premsa parlamentària per la darrera restricció als periodistes a la cambra. Des d'aquesta setmana els periodistes no poden pujar per l'escala noble del Palau, una decisió que frena i molt, la tasca de la premsa.

4. L'advocat de CDC i de Ciutadans

Xavier Melero està fent l'agost amb els casos que assetgen CDC. L'advocat porta la defensa dels imputats de la formació en les instruccions judicials en casos de corrupció. També porta la defensa d'Artur Mas pel cas del 9N. Melero, però, ha tingut altres clients. Va ser l'advocat que va signar la querella d'Albert Boadella i Ramon Espada contra el periodista Oriol Malló per titllar de "feixistes" Ciutadans en un article al diari Avui.

5. El caçador, caçat

Aquest divendres el primer tinent d'alcalde i cervell del govern municipal de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha presentat els pressupostos de la ciutat pel 2016. Pisarello ha aprofitat l'avinentesa per presumir que les agències de ràting que "tant ha criticat la meva força, Barcelona en Comú" donin un nivell de màxima solvència al consistori. Després de la presentació, Pisarello ha dinat a la terrassa de l'Ateneu Gastronòmic amb l'empresari de la comunicació, Jaume Roures.

6. Duran, a la perruqueria

El president del comitè de govern d’Unió i candidat a les eleccions generals, Josep A. Duran i Lleida, es reunirà dilluns amb el sector de la perruqueria, de l'estètica i de la imatge. Deu ser per política, no per pentinar-se.

7. Més de mig  miler de militants d'ERC

ERC ha rebut en aquest 2015 un total de 577 sol·licituds d'afiliació, la meitat durant els mesos de juny, juliol i agost.

7. Josep i Pere Pujol Ferrusola, sense mesures després de declarar

Els fills de l'expresident de la Generalitat, Josep i Pere Pujol, han respost durant més de sis hores totes les preguntes del magistrat i el fiscal de l'Audiència Nacional. Després de l'interrogatori el jutge no ha decretat cap mesura cautelar.

8. Vol un carro de combat? Compri'l, ara pot

Tota oferta té la seva demanda. Ho demostra l'empresa Surus Inversa que subhasta a través del web Escrapalia cent vehicles de l'exèrcit de terra, com els clàssics BMR –vehicles blindats– o els camions URO. Els preus de sortida, a partir dels 2.800 euros.

9. No cal un boicot per fer la guitza al cava

La UGT i CCOO convoquen jornades de vaga al sector del cava en plena campanya de Nadal pel trencament de les negociacions del conveni. Segons han informat ambdós sindicats el principal obstacle de les negociacions és la proposta patronal de crear la figura d'un nou contracte d'entrada amb salaris nets per sota de 800 euros mensuals, a més de l’obligació de treballar dissabtes i diumenges durant la campanya de verema.

 10. Ni l'energia

“Ferm rebuig” del Govern de la Generalitat al document “Planificación energética. Plan de desarrollo de la red de transporte de electricidad 2015-2020”, aprovat pel Consell de Ministres el mes d’octubre. El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, creu que el pla s'ha fet amb "menysteniment" per part del Ministeri cap a Catalunya i “les seves previsions no responen a les necessitats reals del nostre territori i la nostra economia”.

11. Més imputacions pel 9N

La Fiscalia General de l'Estat no descarta ampliar la querella pel 9N a més persones. La fiscal general de l'Estat també ha advertit aquest divendres que els escenaris de desconnexió de l'Estat anunciats pel Parlament són "delictius".

12. Els comandaments dels Mossos s'emprenyen amb el ministre de Justícia

El Sindicat de Comandaments de Mossos d’Esquadra (Sicme) ha titllat de “patètic” que el ministre de Justícia del govern espanyol, Rafael Catalá, vulgui “utilitzar políticament” el cos policial. El ministre que ha carregat contra el comissari en cap, Josep Lluís Trapero, per la seva instrucció de coordinar tot allò referent a possibles delictes de sedició. Sicme però, ha recomanat al ministre que estigui “tranquil”. “No necessitem ni la tutela ni els consells de cap ministre”, ha afirmat el sindicat a través d’un comunicat.

13. Margallo, diplomàtic

El ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, ha afirmat avui que "qualsevol mitjà serà aplicat pel Govern" per impedir "la ruptura de la unitat d'Espanya" i garantir els drets de "les majories catalanes que volen ser espanyoles". Tot molt diplomàtic.

14. El cervell fa net

El cervell posseeix mecanismes perquè oblidem la informació innecessària. Així ho constata un estudi publicat en Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), liderat per científics de la Universitat de Lund (Suècia) i en què ha participat Ricardo Zucca, investigador del Grup de Recerca en Sistemes Perceptius Emotius i Cognitius (SPECS) i del Centre en Neuro-Robòtica i Sistemes Autònoms (N-RAS) del Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DTIC) de la Universitat Pompeu Fabra.

Postres de Músic

La balena albirada dimarts passat en aigües de Barcelona ha estat sacrificada avui al port de Tarragona (Tarragonès), on finalment havia recalat, després que els veterinaris comprovessin el seu mal estat de salut i l'escassa possibilitat de sobreviure. Tècnics i científics estudiaran parts del cos per poder determinar les causes per les quals el mamífer es va acostar als ports.