Les primeres negociacions entre els grups per configurar la nova Mesa del Parlament deixen Catalunya en Comú-Podem sense representació a l'òrgan rector de la cambra, de manera que perden la cadira que tenien fins ara. La Mesa es compon de set representants: fins ara, JxSí en tenia 4 -inclosa la presidència- i Ciutadans, el PSC i els comuns en tenien un cadascun, mentre que el PP i la CUP eren observadors sense dret a vot.

Amb el resultat electoral del 21-D, Cs s'ha convertit en la primera força i li corresponen dos representants, com a JuntsxCat i a ERC, i un altre és per al PSC, segons han explicat a Europa Press diverses fonts parlamentàries.

Si bé la correlació de forces ha canviat, els independentistes poden conservar la majoria absoluta a la Mesa i, molt probablement, la continuaran presidint: JuntsXCat vol que ho faci de nou Carme Forcadell i ERC reclama resoldre en paral·lel el dubte sobre el possible retorn del president Carles Puigdemont.

Des de Ciutadans assenyalen que ja s'han iniciat contactes amb diverses forces per dissenyar una nova Mesa "que correspongui a la composició del Parlament, tenint en compte que Cs és la força més votada i amb més escons."