Les eleccions del 10-N van deixar el Congrés dels Diputats més fragmentat de la història de la democràcia espanyola. Sense anar més lluny, el Grup Mixt l’integren, per ara, fins a 21 diputats d'onze partits diferents. És per això que les formacions estan estudiant diverses fórmules per poder partir-lo en dos, i que així els pugui correspondre més temps i representació a la cambra baixa espanyola. Aquest dimecres a les vuit del vespre finalitza el termini per al registre dels grups parlamentaris. Fins llavors hi haurà converses.

En aquest moment, el Grup Mixt l’integrarien 8 diputats de Junts per Catalunya, 2 de Més País, 2 de la CUP, 2 de Navarra Suma, 1 de Compromís, 1 de Nova Canàries, 1 de Coalició Canària, 1 del BNG, 1 del PRC, 1 de Fòrum Astúries i 1 de Terol Existeix. Els únics que s’han autoexclòs de possibles caramboles són els dos cupaires.

Així, una primera fórmula és la que estudien els partits “regionalistes”, que valoren formar un grup propi. Concretament, agafarien els cinc diputats que superen el 15% en les circumscripcions on es presenten: els dos de Navarra Suma, el del PRC, el de Terol Existeix i la de Coalició Canària. Han mantingut converses amb el PSOE perquè la Mesa el validi.

Una segona via és la que proposa el diputat de Compromís, Joan Baldoví, que vol superar el llindar dels 15 diputats. Caldria que s’ajuntessin JxCat, Més País, Compromís, Nova Canàries, Coalició Canària, el BNG, el PRC i Terol Existeix. Sumarien 16. Es formaria amb el compromís que, un cop format, alguns diputats tornessin al Grup Mixt. No obstant això, si es conformés el pacte regionalista, aquesta segona fórmula no seria suficient.

Aquest dimecres a les vuit del vespre finalitza el termini per registrar grups parlamentaris, que després haurà d'avalar la Mesa. L'òrgan de govern de la cambra ja ha rebut les peticions de grup propi del PSOE, el PP, Vox, Ciutadans, EH Bildu, ERC i el PNB.