Els pressupostos catalans ja estan clarament fora de termini. Per això, el Govern ha decidit intensificar les converses amb els grups. Avui mateix hi haurà trobades amb Junts per Catalunya, el PSC i els comuns. El president Pere Aragonès assegura que volen presentar el projecte "en les properes setmanes" i ja amb els suports parlamentaris. Però la realitat és que, ara per ara, no els tenen. L'enverinat joc d'equilibris de l'executiu català ha portat justament el cap de l'oposició, Salvador Illa, a queixar-se que les converses mantingudes no es poden qualificar de "negociació", perquè ni tan sols se'ls lliura la documentació que se'ls sol·liciten. "Vostè sabrà amb qui compta. Amb nosaltres, d'aquesta manera, no", ha etzibat el dirigent socialista. El president de la Generalitat ha rebatut que sí que fan arribar els documents que poden fer arribar i s'ha mostrat disposat a incorporar propostes que els facin arribar.

En la seva intervenció a la sessió de control al Parlament, Salvador Illa ha reiterat la seva mà allargada des del 22 d'agost, "un oferiment que no ha estat massa ben rebut". En aquest sentit, el primer secretari socialista ha defensat que ara calen uns "pressupostos de país" i ha advertit que Aragonès és el culpable que no puguin aprovar-se abans de l'1 de gener: "Només vostè n'és el responsable". Dit tot això, el cap de l'oposició ha criticat que no se'ls faci arribar la documentació que sol·liciten. "Contribueix a generar un clima de confiança que ens assabentem per tercers d'informació que havíem sol·licitat?", li ha preguntat. Malgrat la mà allargada, li ha fet un advertiment: "Vostè sabrà amb qui compta. Amb nosaltres, d'aquesta manera, no". I ha reblat: "Té el dubtós honor de presidir el Govern més dèbil". 

En la seva resposta, Pere Aragonès ha rebatut que se'ls ha fet arribar la informació que se'ls podia fer arribar i que així ho continuaran fent. Dit això, el president de la Generalitat ha assegurat que el Govern portarà el projecte de pressupostos al Parlament "en les properes setmanes" i "amb els suports necessaris per a ser aprovats". En aquest sentit, ha reivindicat que incorporen 3.000 milions d'euros més i s'ha obert a incorporar propostes dels grups: "Tenim grans reptes per davant i tenim unes setmanes per avançar en les converses. Si hi ha bona voluntat per part de tothom, es culminaran amb èxit". La mateixa mà estesa ha mostrat als comuns, que han reclamat canviar el model de sanitat pública per a potenciar l’atenció primària. El cap del Govern ha recollit el guant de Jéssica Albiach per a “enfortir la primària” incrementant el personal i millorar les condicions dels professionals.

La situació del català

Junts per Catalunya posa una altra qüestió damunt la taula: la situació de la llengua catalana. En la seva pregunta parlamentària, Albert Batet ha retret que, malgrat el compromís del Departament d’Ensenyament, hi ha 26 escoles que continuen aplicant el 25% de castellà imposat pel TSJC i ha alertat sobre les baixes dades d’ús social a Barcelona. És per això que ha reclamat, més enllà de la reunió extraordinària de Govern de dimarts que ve, una cimera amb tots els grups parlamentaris per a abordar la situació de la llengua. “Vostè sol no se’n sortirà. La llengua és el futur de Catalunya. El català és cosa de tots. Nosaltres ens ho apliquem”, ha assegurat el cap de files dels juntaires al Parlament.

Aquesta qüestió ha provocat un xoc amb el president Pere Aragonès, que ha acusat Junts de fer una “barreja que la situació del català no mereix”. En aquesta línia, ha replicat que aquestes 26 aules parteixen d’una sentència ferma del TSJC prèvia a la llei del Parlament. “Som els primers interessats que s’apliqui. Hem d’aconseguir que l’aplicació de la llei s’estengui també en aquestes 26 aules”, ha assegurat el cap del Govern, que ha defensat que “la situació de la llengua catalana mereix tota la nostra atenció, dedicació i esforç”.

Xoc amb la CUP per la sedició

Més evident encara ha estat el xoc amb la CUP arran de la reforma del delicte de sedició. La diputada Eulàlia Reguant ha preguntat si és “conscient de les conseqüències per a milers d’activistes”. La parlamentària anticapitalista ha recordat que “aquest país té un llarg reconrregut de lluites que han estat motor d’avenços en drets” i que ara hi haurà “conseqüències repressives”. El president de la Generalitat ha negat la major: la reforma del delicte de sedició “acosta” als efectes d’una amnistia i que “cap protesta estarà més perseguida que ara”. En resposta a Vox, Aragonès ha deixat anar un missatge en el mateix sentit: “Continuarem treballant per resoldre el conflicte polític encara que alguns ens diguin traïdors”.