No hi ha res a parlar si no es reconeix el dret d'autodeterminació de Catalunya. Això és el que creuen Junts per Catalunya i la CUP, que ja han marcat els límits d'una suposada negociació amb l'Estat. Ambdues formacions han exigit aquest dissabte al govern espanyol que en el cas d'obrir unes negociacions amb Catalunya, s'inclogui des del primer moment la potestat dels catalans per decidir el seu futur polític.

Puigdemont va reclamar ahir en la seva primera conferència des de Berlín que l'Estat contribuís a obrir una negociació amb Catalunya i ho va fer en un discurs en què va descartar posar línies vermelles ni cap tipus de condició. L'endemà d'aquest oferiment, Elsa Artadi (JxCat) i Maria Sirvent (CUP) han expressat que el dret a l'autodeterminació ha de prevaldre.

"No es pot renunciar al dret d'autodeterminació", ha explicat Artadi en una entrevista al Via Lliure de Rac1 aquest matí, al que després s'ha afegit la cupaire Maria Sirvent, que en la mateixa emissora ha exposat que no hi ha possibilitat de "renunciar" a aquest dret.

Des de la CUP han afegit que aquestes negociacions han de ser concebudes com a bilaterals. A més, en la línia de la pressió dels cupaires, han advertit JxCat i ERC que no els donaran suport si són per fer "autonomisme i acatar les ingerències de l'Estat", sinó en el cas que serveixi per "fer valer la veu del Parlament", és a dir, que anomenen la via republicana.

Discrepàncies amb Sànchez

No obstant això, malgrat les coincidències entre JxCat i CUP pel que fa a la defensa del dret d'autodeterminació, es mantenen les discrepàncies quant a la investidura de Jordi Sànchez, que continua sent rebutjada pels cupaires.

Des de la CUP confirmen que hi ha un acord per a l'abstenció dels seus quatre diputats del Parlament, una cosa que també ha explicat Artadi. Per tant, els cuperos no es mouen de l'abstenció en una investidura de Sànchez.

Pel que fa a l'alternativa Puigdemont, que compta amb el suport de la CUP, Artadi ha comentat que —al marge de la candidatura de Sànchez- es continua tramitant la modificació de la llei de Presidència per facilitar una investidura a distància. Sobre la possibilitat que s'aposti reeditar la seva presidència, Artadi ha tornat a dir que "no ho descarta".