Serà la primera conferència de presidents presencial des del 2017, i la primera després de catorze reunions telemàtiques. Malgrat els rebrots que s'escampen per tot Espanya, la majoria de líders autonòmics ja ha confirmat la seva presència al Monestir de Yuso, a La Rioja, el pròxim divendres 31 de juliol. Però no és el cas del president Quim Torra i el lehendakari Íñigo Urkullu, que per diversos motius s'han esborrat de la cita, almenys de forma presencial. Torra ha demanat fer-ho per mitjans telemàtics. Curiosament, l'última conferència presencial, amb Mariano Rajoy, va estar marcada per l'absència del llavors president Carles Puigdemont i també la d'Urkullu.

El mateix president de la Generalitat ha enviat una carta a Pedro Sánchez, informant-lo que el seu gabinet es posarà en contacte amb el seu per sol·licitar que pugui participar-hi telemàticament “en especial atenció a la situació de la pandèmia a Catalunya”. Les restriccions a la mobilitat, explica Torra, “fan molt difícil el meu desplaçament fora de la ciutat de Barcelona”.

Per altra banda, com si fos una trobada bilateral, el president Torra indica que ha encarregat al vicepresident Pere Aragonès i a la portaveu Meritxell Budó que es posin en contacte amb qui digui Sánchez “per a preparar els continguts de la reunió”. D’aquesta manera vol “evitar que passi allò que va anar passant en les convocatòries dels diumenges durant l’estat d’alarma”. Li demana que atengui aquesta petició i els dos equips es posin a treballar immediatament “en favor de l’eficiència i d’una veritable cooperació institucional contra la pandèmia”.

Sobre si s'habilitarà un mecanisme telemàtic, fonts del govern espanyol subratllen que encara estan "en fase d'organització" i que queden "molts detalls a tancar".

El lehendakari Íñigo Urkullu tampoc no preveu anar a la trobada de La Rioja, però per motius diferents: encara no s'ha celebrat la comissió mixta del concert econòmic per acordar la capacitat d'endeutament a conseqüència de la caiguda de la recaptació. Segons ha informat el govern basc, "no seria coherent, almenys en el cas d'Euskadi" participar de la reunió quan no s'ha produït aquesta trobada bilateral ni tampoc participa del tram de 5.000 milions del fons no reemborsable, que està dirigit a les comunitats de règim comú. La presidenta navarresa Maria Chivite sí que preveu anar-hi.

Segons va explicar aquest dimarts la portaveu espanyola María Jesús Montero, el president espanyol vol “compartir la situació” amb les autonomies. Des de La Moncloa que “tothom se senti involucrat en aquest projecte de recuperació” i destaquen que les comunitats “fan possible que aquests recursos es puguin executar”.

Peticions de la Generalitat

La Generalitat ja ha avançat aquesta setmana quines seran les seves peticions en relació al fons europeu de recuperació. Per una banda, des de la plaça Sant Jaume exigeixen fixar un objectiu de dèficit de l'1% per aquest any. Per l'altra, reclamen poder gestionar fins a 30.000 dels 140.000 milions d'euros que previsiblement arribaran a l'Estat espanyol. Torra i Aragonès van presentar el seu projecte de reactivació econòmica consensuat amb sindicats i patronal.