El nou secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha alertat que la situació actual de coronavirus és "crítica", però ha descartat el tancament total perquè té conseqüències molt negatives "sobre la salut de les persones i sobre l'economia". Tot i això, ha anunciat que en els pròxims dies es prendran noves mesures d'acord amb l'evolució dels contagis.

"Nosaltres som partidaris d'aplicar mesures en l'oci nocturn", ha manifestat Argimon, sense concretar més, en una compareixença conjunta amb el coordinador de la unitat de seguiment del Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, i el director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella.

Situació "crítica" a l'Àrea Metropolitana

El secretari de Salut Pública ha alertat sobre la situació de la pandèmia a l'Àrea Metropolitana, on avui s'han comptabilitzat 1.297 nous positius. "Estem en uns dies crítics", ha explicat Argimon. Per revertir la tendència, el secretari ha apel·lat a la responsabilitat de la població i ha dit que l'única vacuna disponible ara per ara "són les mesures d'higiene".

Metro coronavirus barcelona ACN

Una operària del metro de Barcelona reparteix mascaretes. / ACN

Amb tot, Argimon ha descartat aplicar mesures com el confinament domiciliari: "És un tractament que no hem de voler pel conjunt de la societat". El secretari ha negat que sigui una situació exactament igual a la del mes març, però ha alertat del perill de la tendència actual. "La pel·lícula del mes de març ja la coneixem, i no la volem repetir, no volem que es dispari la corba", ha advertit. 

L'evolució del Segrià

Pel que fa al Segrià, Argimon ha assegurat que ha estat un brot molt complicat, amb taxes de contagi fins a cinc vegades més altes que al mes de març. "Quan es van fer cribatges a les zones on detectàvem vulnerabilitat, ens vam adonar que teníem un alt percentatge d'asimptomàtics", ha explicat el coordinador de la unitat de seguiment de la Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, que ha destacat que cada vegada hi ha més gent portadora de la malaltia.

jacobo mendioroz coronavirusEl coordinador de la unitat de seguiment de la Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz.

Segons les dades d'avui, el 17,5% dels casos comptabilitzats són al Segrià. Tot i això, Mendioroz ha assenyalat que sembla que la pendent s'està aplanant. "És prematur dir que està parat, però ens dona l'oportunitat de ser una mica optimistes", ha dit Mendioroz, agraint els esforços dels lleidetans per seguir amb les mesures.

Tensió en el sistema sanitari

Tot i que comencen a veure's els resultats de les mesures aplicades aquest mes de juliol, han avisat que l'índex de rebrot és molt alt a l'Àrea Metropolitana i al Segrià. El director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella, ha explicat que la taxa d'infecció s'està traduint en més tensió sobre el sistema assistencial. "No estem encara en una situació de saturació, però la tendència és preocupant i l'hem d'aturar", ha alertat Comella, que ha destacat que sí que hi ha zones on es nota més la pressió sobre el sistema, com a la regió sanitària de Lleida. 

Comella ha explicat que s'està notant sobretot en l'atenció primària i als hospitals. La xifra d'ingressos a l'hospital se situa aquesta setmana en 301, un augment considerable respecte als 131 de fa quinze dies. "Estem lluny dels 400.400 ingressos en el punt àlgid de la pandèmia al mes de març, però ens preocupa la tendència", ha advertit Comella. Per això, han anunciat que en els propers dies aplicaran noves mesures per protegir les persones vulnerables i fer un millor seguiment dels contagis. "Encara hem de posar-hi més esforç", ha admès el secretari Argimon.