L'expresident de Catalunya Caixa Narcís Serra s'ha assegut avui per primer cop al banc dels acusats. Durant dos mesos el jutjaran pels sobressous que va pagar a l'antiga cúpula de l'entitat financera. A l'entrada aquest matí a l'Audiència de Barcelona ha dit que no es penedeix de la seva gestió.

Les defenses han demanat la nul·litat del judici de Catalunya Caixa, però no se n'han en sortit. Com era de preveure. Tampoc marxarà de l'Audiència Nacional on es jutgen els casos amb més de 10 anys de penes de presó tot i que el màxim que es demana per als acusats és de 4 anys. I és que la desaparició  i retirada del cas de la CIC, la Conferedació Intersindical de Caixes, que acusava i demanava justament penes de 10 anys, ha deixat en fals les acusacions. Amb tot, ni ningú ha demanat traslladar del cas a un jutjat Penal ni el jutge ho ha considerat.

Per tant, dijous que ve, comencen les declaracions dels acusats. Avui s'han fet les qüestions prèvies. Han durat menys del previst. S'havien agendat dos dies per fer-les, però amb 2 hores de la vista d'avui ja n'hi hagut prou.

Serra, Tranquil i preocupat

Només han parlat els advocats, el Fiscal Fernando Maldonado i el magistrat. I Narcís Serra, que ha fet declaracions a l'entrada i la sortida. Si entrant ha dit: "No me'n penedeixo. El que vaig fer va ser el que havia de fer". A la sortida ha volgut deixar clar que "aquests sous escandalosos no existeixen. El Fiscal només acusa pel sou del director".

Narcís Serra ha explicat que està "tranquil" i alhora "preocupat": "Estic amb molta tranquil·litat. Estic segur que no aclarirem tot. I no nego que estic preocupat. Seria insòlit que una persona que estigués sota judici no estigués preocupada. Estic tranquil i preocupat". 

També ha volgut defensar la seva innocència: "Vam fer el que corresponia. Moltes coses les vam veure abans que altres autoritats. No hi ha més que decisions legals i legítimes i aquests sous escandalosos no existeixen".

La fiscalia demana quatre anys de presó per a Serra i Todó. En total, la secció vuitena de l'Audiència jutja un total de 41 membres del consell d'administració per haver autoritzat sous "desproporcionats" a la cúpula de l'antiga caixa d'estalvis malgrat la crítica situació que travessava l'entitat, que va haver de ser recapitalitzada amb una inversió de diners públics de més de 12.000 milions d'euros.

Qüestions prèvies

La primera sessió del judici dedicat a la qüestions prèvies ha servit per descartar David Fernández com a testimoni de la CUP, que és una de les acusacions particulars. 

Pau Molins, advocat de Narcís Serra ha qüestionat que la CUP estigui legitimada per exercir l'acció civil i a demanar una fiança de 10 milions d'euros. Per això ha demanat la nul·litat d'aquesta part del sumari. Però el president del Tribunal s'hi ha negat. El jutge d'instrucció, de fet, ja havia avalat aquesta demanda de la CUP i la seva personació com a acusació.

El jutge també ha decidit que un cop declarin tots els acusats, podran marxar a casa i no estan obligats a estar presents en totes les sessions del judici.