La periodista, escriptora i activista canadenca Naomi Klein ha considerat avui que la resposta que ha ofert el govern de Mariano Rajoy al moviment independentista català és "incendiària" i un "atac flagrant a la democràcia".

Per l'autodeterminació

Després de presentar el seu nou llibre No n'hi ha prou amb dir no (Empúries/ Paidós), la intel·lectual americana ha indicat que no li correspon a ella dir on hi ha d'haver noves fronteres, però s'ha mostrat partidària del dret a l'autodeterminació dels pobles, "un principi que, jo que soc del Quebec, defenso si compta amb el suport necessari". Segons el seu parer, aquest tipus de processos han de ser "el més democràtics possibles i legítims" i ha considerat que el govern espanyol, amb "la seva resposta incendiària", ha provocat un increment del nombre d'independentistes catalans.

Per la llibertat dels presos polítics

També ha subratllat que "arrestar un govern elegit democràticament no és acceptable, com tampoc ho és la resposta de la Unió Europea". "Crec que caldria suprimir l'article 155 i alliberar les persones que han estat empresonades i dur a terme un procés democràtic i que el conflicte se solucioni a través de la no-violència", ha puntualitzat. L'autora de No logo ha apuntat que "quan un moviment no violent és contrarestat per la força, com va passar el dia 1 d'octubre, no és un bon senyal" i ha afegit que per a ella és "inimaginable" que el govern del Canadà "hagués arrestat el del Quebec". No obstant això, també ha dit que "el xoc que hi ha hagut no ha estat per casualitat, ha estat creat, deliberat".

Contra Rajoy i amb Colau

En un altre moment de la seva intervenció, ha sostingut que Mariano Rajoy "crea una atmosfera de crisi nacional permanent que fa que no es presti atenció als fracassos del seu govern, com l'alt atur juvenil". "El que fa amb aquest canvi conscient de tema és desviar l'atenció dels fracassos del seu govern centrant-se en una retòrica hipernacionalista", ha postil·lat. L'escriptora, d'altra banda, ha avançat que durant la seva estada a Barcelona participarà en un únic acte públic de suport a l'alcaldessa Ada Colau, "una líder excel·lent, que ha sabut moure's en aquests temps difícils, algú que sap escoltar i que és una brúixola moral per a moltes persones, a més de defensora de la causa feminista".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat