Hores abans que es produeixi la primera trobada entre el president Pere Aragonès i Pedro Sánchez des que va esclatar el CatalanGate i La Moncloa es va defensar assegurant que els mòbils del president espanyol i el de la ministra de Defensa, Margarita Robles,  també havien estat espaits, la vicepresidenta del govern espanyol Nadia Calviño ha valorat molt positivament aquesta trobada i ha assegurat que Sánchez estarà encantat de reunir-se amb el president Aragonès. Cal tenir en compte que ahir, en la comissió de secrets oficials, la directora del CNI, Paz Estaban, va confirmar que aquest organisme l'havia espiat amb autorització judicial. "Estic segura que Pedro Sánchez estarà encantat de reunir-se amb el president Aragonès", ha dit en una entrevista a Els Matins de TV3 des el ministeri d'Economia. En aquest sentit, ha volgut defensar que des que es va conèixer l'espionatge massiu hi ha hagut un contacte constant, tot i que el context és complicat, com ara la reunió entre el ministre Félix Bolaños i Laura Vilagrà. Aquesta reunió de presidents és quelcom que des del Govern de la Generalitat s'ha anat demanant reiteradament: "Ara toca moure fitxa, començant per aquesta reunió entre presidents que venim reclamant des de fa dies", deia dimarts la portaveu Patrícia Plaja, mentre exigia posar data per una reunió que "no es podrà evitar". De moment, aquest matí els dos es trobaran en la clausura de les jornades del Cercle d'Economia a Barcelona.  

 

En un comunicat després de les confessions de la presidenta del CNI, Aragonès insistia en la importància de desclassificar els documents que ara són secrets. En aquest sentit, Calviño ha assegurat que no és prou experta ni té l'autoritat per determinar si s'ha de produir aquesta desclassificació, però que és una decisió "que es prendrà quan sigui oportú", ja que la comissió ha donat tota la informació necessària als parlamentaris. Per altra banda, la vicepresidenta i ministra d'Economia assegura que entén "perfectament" el fet que Aragonès, una persona que ha estat espiada pel CNI segons la seva pròpia directora, vulgui saber quins motius hi havia darrere d'aquest atac, però Calviño ha desviat l'atenció i ha tornat a recordar que les "coses han canviat molt" des del temps que la tensió marcava la relació entre Catalunya i l'Estat: "Hi havia una situació que per sort hem deixat enrere i no crec que ningú vulgui tornar-hi", ha manifestat, defensant que les relacions ara es basen en el diàleg. 

Un tema del passat 

A més, Calviño ha assegurat que l'interès perquè s'aclareixin els fets no només és d'ERC i dels polítics independentistes sinó del conjunt de la societat, motiu pel qual ahir va comparèixer la directora del CNI. Amb tot, però, ha assegurat que és una preocupació amb "relativa tranquil·litat", ja que s'han aplicat els protocols previstos en democràcia i els que han de solucionar tot l'entramat són els jutges. 

Aquesta visió tranquil·la que té la vicepresidenta de l'espionatge (el seu mòbil ja ha estat revisat, però encara no ha obtingut els resultats), contrasta amb la d'ERC, un dels seus socis parlamentaris més habituals, i d'Unidas Podemos, l'altre partit de la coalició. Davant la possibilitat en què han anat insistint els republicans que l'espionatge dinamiti la legislatura, Calviño ho ha descartat: "A mi em sorprèn que després d'un període tan intens en el que hem treballat junts i hem tirat projectes legislatius endavant, es plantegi aquesta possibilitat. Hi ha una relació estreta amb la Generalitat, anem mà a mà en molts temes  i em sorprèn que per un tema del passat i per una cosa que volem esclarir i que no depèn de nosaltres es trenqui la confiança". Per tot plegat, la ministra ha assegurat que espera poder seguir comptant amb el suport d'ERC.