El president a l'exili, Carles Puigdemont, s'ha mostrat indignat després que la directora del CNI, Paz Esteban, ha dit a la comissió de secrets oficials que van espiar el seu entorn i la seva família amb autorització del Tribunal Suprem. Puigdemont considera que la qüestió de l'autorització judicial no resol l'escàndol i ha recordat que la majoria de persones del seu entorn no estan en cap causa judicial, sinó que han estat espiats per atacar-lo a ell. Ha conclòs que "Espanya és una amenaça per a la democràcia". "Queda clar que Espanya és un Estat corcat per tot arreu. Una pseudodemocràcia que considera lícit tenir sota espionatge total (privacitat inclosa) persones que són independentistes o que simplement són part del meu entorn", ha indicat.

Segons Puigdemont, aquesta manera d'actuar és delicte malgrat que es faci amb permís judicial, perquè suposa una persecució política. "El meu entorn ha estat infectat per Pegasus. Això està demostrat de manera irrefutable. Només els terraplanistes poden negar-ho. Si el CNI ha emprat aquest programari, ha comès un delicte molt greu. La majoria de persones del meu entorn no estan en cap causa judicial, i en cap cas entren en cap dels supòsits en què un Estat pot limitar drets fonamentals. Han estat espiats per tal de poder espiar-me a mi sense violar en aparença la meva immunitat. Però l'han violada. Espanya és una amenaça a la llibertat; es permet espiar la meva família i els meus col·laboradors només perquè els molesta la meva llibertat d'acció europea", ha afegit.

 
 
Puigdemont 2
 

L'advocat i diputat de Junts Jaume Alonso Cuevillas ha manifestat que alguns de l'anomenat "entorn de Puigdemont" són els seus advocats, i que si un jutge ha autoritzat que els espiessin "és gravíssim".

El Centre Nacional d'Intel·ligència va espiar l'independentisme català, amb una autorització judicial del Tribunal Suprem. Segons fonts coneixedores, aquesta és la versió que ha donat la directora del CNI a la comissió de secrets oficials. Això sí, Paz Esteban ha rebaixat la llista a només 18 dirigents independentistes, entre els quals hi ha el president Pere Aragonès i l'entorn del president Carles Puigdemont a Waterloo. Es troba molt lluny de l'informe de 65 de polítics, activistes, advocats i periodistes catalans i bascos que Citizen Lab ha acreditat que tenien el telèfon infectat amb el programa Pegasus. I queden moltes incògnites en l'aire: qui va espiar la resta d'independentistes? I el president espanyol Pedro Sánchez i la ministra Margarita Robles? El PSOE i l'oposició espanyola n'han sortit molt satisfets; tot el contrari de l'independentisme.

La compareixença a porta tancada ha començat a les nou del matí i ha durat més de tres hores, amb presència de dos dels espiats amb Pegasus: els diputats Míriam Nogueras, de Junts, i Albert Botran, de la CUP. Abans s'ha procurat que els portaveus dels diferents partits deixessin els mòbils en guixetes i s'ha fet un escombratge electrònic, per a evitar enregistraments. Només se'ls ha permès tenir paper i bolígraf. Segons diversos dels portaveus presents a la comissió de secrets oficials, bona part de la compareixença s'ha centrat pràcticament en el CatalanGate.