nadalrigau

"Quan surto de la tanca del parc ja no sé què hi ha dins, potser només el passat que acaba de quedar tancat". Així tancava Joaquim Nadal el darrer capítol de les seves memòries polítiques, publicades el 2014 (Testimoni de Càrrec, Proa). Una mena de profecia de com el veterà exconseller, exalcalde de Girona i dirigent del PSC ha estripat el carnet que l'ha acreditat durant 35 anys com a militant socialista. Tancant la porta i sense soroll.

Nadal va enviar una carta el 26 de setembre a l'actual primer secretari del PSC, Miquel Iceta, comunicant-li la decisió i suplicant silenci per la decisió presa. La discreció del comunicat tenia dos objectius. En primer terme, desvincular el seu adéu del resultat electoral. I en segon lloc, no fer escarafalls per "lleialtat" al partit davant d'unes eleccions que el PSC tenia complicades.

Catedràtic d'Història Contemporània a la UdG, Nadal va començar la seva carrera política com a alcalde de Girona el 1979, on s'hi va estar fins el 2002. A les eleccions al Parlament del 1995 va ser candidat a la presidència de la Generalitat i conseller amb els governs tripartits liderats per Pasqual Maragall (2003-2006) i José Montilla (2006-2010). Referent històric del PSC gironí i del sector més catalanista de l'organització, ara ha decidit deixar el partit de la seva vida. Ho va fer públic ahir. "No em fa feliç haver deixat el PSC", ha piulat al seu compte de Twitter.