Els nacionalistes escocesos no obliden els presos polítics catalans ni tampoc els exiliats i així en volen deixar constància. Per això, el congrés anual del Partit Nacional Escocès (SNP), que tindrà lloc aquest cap de setmana, comptarà amb la presència de l'exconsellera Clara Ponsatí i s'hi votarà una resolució per exigir l'alliberament dels "presos polítics" i el "retorn dels exiliats". 

La resolució, que la militància del partit votarà aquest mateix dissabte, fa una crida a “solidaritzar-se” amb “la campanya jurídica” de l’exconsellera d’Ensenyament de la Generalitat, que s’enfronta a una ordre europea de detenció emesa per l’Estat espanyol. El text de la resolució proposada per les joventuts del partit demana al govern espanyol que “permeti la tornada de tots els exiliats polítics” i que “alliberi immediatament a tots els presos polítics sense condició com a part d’un acord democràtic”. 

La resolució destaca “la independència” judicial i policial del sistema escocès en el procediment d’extradició, però alerta que, si s’executa l’euroodre, Ponsatí correria el risc d’anar a la presó per “promoure el dret pacífic de Catalunya per determinar el seu propi destí”.

La trobada se celebrarà a la ciutat d’Aberdeen i hi participarà la primera ministra d’Escòcia, Nicola Sturgeon, la mateixa exconsellera i el seu advocat Aamer Anwar. S’espera que el congrés reuneixi uns 2.500 membres del partit davant dels quals parlarà Ponsatí just abans del discurs final que farà la primera ministra Sturgeon.