La consellera de la Presidència, Neus Munté, considera "evident" que la negativa de la Mesa del Congrés a atorgar el grup propi al Partit Demòcrata Català, que s'afegeix a la negativa que ahir va rebre al Senat, obeeix a una "represàlia" per la votació al Parlament de dimecres passat quan es van aprovar les conclusions de la comissió del Procés Constituent.

"És evident que és allò que sembla, una represàlia contra una formació política que forma part de la majoria independentista", ha assegurat tot recordant que hi ha precedents que avalarien la petició del PDC de tenir grup, així com informes jurídics favorables.

Munté ha fet aquestes valoracions en la roda de premsa posterior a la reunió del consell executiu i al mateix temps que el president, Carles Puigdemont, exposava el seu parer a través de les xarxes.

Precisament aquest matí, en acabar la reunió del consell executiu, els membres del Govern han rebut la notificació del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) amb l'acord que divendres va adoptar el TC de suspendre aquella declaració. El president, el secretari de Govern i els consellers s'han anat reunint amb els funcionaris del TSJC que els han explicitat la resolució del TC.

L'alt Tribunal especificava en la seva decisió que cal notificar-ne el contingut personalment a cadascun dels membres del Govern i al president i transmetre'ls “el seu deure d’impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada, advertint-los de les eventuals responsabilitats, inclosa penal, en què poguessin incórrer”.

 

Obediència al 27S

Això no obstant, la consellera de Presidència ha insistit un cop més, com ja va fer divendres, a subratllar que el Govern mantindrà "obediència al mandat democràtic del 27-S i a les resolucions del Parlament amb una sòlida majoria que avala el full de ruta". "No som massa donats a gesticular sinó a fer la feina. I aquí estem", ha reblat.

La consellera considera que, de les paraules de la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, divendres després del consell de ministres, es desprèn que l'executiu del PP "pretenia que el Tribunal Constitucional anés més lluny del que finalment ha anat, que és la suspensió de les conclusions". El Govern es manté a l'expectativa de veure quina és la conclusió que exposa el TC el setembre vinent i no preveu que aquesta arribi abans de la Diada.

En qualsevol cas, la consellera ha recordat que el TC té la funció de dirimir sobre la constitucionalitat o no de les lleis, i ha acusat el Govern del PP de voler utilitzar la reforma del Constitucional com "una eina feta a mida" a més d'obligar aquest òrgan a "dirimir sobre debats que tenen un caràcter polític". "El TC l'entenem com un àrbitre de l'ordenament jurídic estatal però no és un tribunal executor ni es pot entendre la Constitució com un Codi Penal", ha advertit.

Rectificació d'Albiol

Així mateix, la consellera ha reclamat al president del grup parlamentari popular, Xavier Garcia Albiol, que rectifiqui les seves paraules d'ahir en què equiparava la situació política catalana amb el franquisme. "Exigim que es retracti i que rectifiqui i que si no té prou informació, que es documenti", ha reclamat.