La consellera de Presidència, Neus Munté, ha garantit que el Govern manté el seu compromís i la "voluntat inequívoca" de convocar un referèndum com a molt tard al setembre vinent, tot i que en la cimera del Pacte Nacional de divendres l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, deixés clar que el suport dels comuns se circumscriu a un referèndum acordat amb l'Estat.

"El Govern no s'aparta d'allò que sempre ha defensat, que és en primer terme buscar un acord amb l'Estat per poder celebrar un referèndum. I no s'aparta de referèndum o referèndum, que és tant com dir democràcia o democràcia", ha assegurat Munté en la roda de premsa posterior a la reunió del Govern.

La portaveu de l'executiu ha explicat que aquesta situació no planteja "cap tipus de contradicció" per a l'executiu, que treballa per aconseguir un acord i alhora per mantenir-se alineat amb el compromís expressat pel president "tant pel que fa al concepte referèndum com al termini, com a màxim setembre del 2017".

En ser preguntada sobre quina ha de ser la resposta dels comuns en cas que es confirmi la negativa de l'Estat a acceptar un referèndum pactat, Munté ha mostrat la confiança que "tothom treballarà per eixamplar al màxim aquest acord pel concepte de referèndum o referèndum sense adjectius".