La consellera de Presidència, Neus Munté, ha assegurat que la qüestió de confiança a què se sotmetrà el 28 de setembre el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, "seria el moment" per anunciar possibles canvis en el full de ruta independentista.

En una entrevista d'Europa Press, la també vicepresidenta del PDC ha destacat que encara és aviat per parlar del contingut exacte de la compareixença de Puigdemont però considera que serà una bona ocasió per "analitzar si es poden introduir elements de millora" del pla sobiranista.

El nou secretariat de la CUP exigeix que es modifiqui el full de ruta per incloure, entre altres mesures, un referèndum unilateral d'independència (RUI), un pas que per als anticapitalistes és imprescindible abans de començar a negociar els pressupostos del 2017.

En canvi, el Govern vincula ambdues negociacions perquè, segons Munté, Puigdemont necessita uns nous pressupostos per poder desplegar els seus compromisos sobiranistes i socials: "No és el mateix disposar de recursos per avançar en les estructures d'Estat que no tenir-los".

Reflexió sobre els pressupostos

Després del 'no' de la CUP als comptes del 2016, els ciutadans, les empreses i les entitats socials han pogut comprovar "que no és el mateix tenir o no tenir pressupostos i que és molt important aprovar-ne uns de nous", ha assegurat.

Munté espera que la CUP s'adoni d'això i "reflexioni per entendre la vinculació necessària entre la qüestió de confiança i els pressupostos", encara que recorda que seran dues tramitacions diferenciades en el Parlament.

A més, detalla que els anticapitalistes es van comprometre a facilitar la tasca del Govern i afavorir el desplegament de la ruta independentista: "No són els dubtes del full de ruta el que ens ha portat fins aquí, sinó els dubtes de si la CUP respecta els acords firmats".

Munté confia que Puigdemont superi la qüestió de confiança i la veu com una oportunitat per "agafar empenta" i culminar el desplegament del full de ruta independentista.

Buscar altres pactes

En cas que no hi hagi un acord, Munté no creu que s'hagin de convocar eleccions sinó que caldrà buscar el suport d'altres partits de l'arc parlamentari: "N'hi ha altres que, sense compartir l'objectiu de l'Estat propi, poden tenir un interès amb l'aprovació d'uns comptes que estiguin donant resposta a necessitats socials de la ciutadania".

Ha assegurat que l'Executiu ja treballa en els nous comptes per poder portar-les al Parlament a l'octubre i que tornaran a ser "les més socials de la història", una cosa que pot seduir la CUP.

Ha defensat que el projecte de comptes del 2016 ja incorporava les partides socials més elevades de la història, i, preguntada sobre per què creu que la CUP les acceptaria ara si llavors les va rebutjar, ha respost que "ningú no vol una situació de bloqueig com la de l'Estat".

"Tots hem tret conclusions i reflexions d'allò i em consta que també la CUP, on hi ha hagut canvis en la direcció que potser tenen incidència a l'hora de negociar", encara que l'assumpte no s'abordarà fins a l'última setmana d'agost.