El debat dels pressupostos es complica. Dins del Govern. La consellera de Presidència, Neus Munté, ha deixat clar que l’avantprojecte en què treballa l'Executiu per a la llei d’acompanyament no contempla cap increment de l’IRPF. Això no obstant, Munté ha evitat entrar a contradir la conselleria d’Economia, que aquest mateix matí apuntava aquesta possibilitat, i ha recordat que la llei de pressupostos i la de mesures fiscal i financeres està en procés de negociació amb els grups del Parlament.

“En el que representa l’avantprojecte de llei de mesures fiscals no està previst cap increment pel que fa referència a l’IRPF”, ha subratllat la consellera.

Aquest matí, el secretari d’Economia, Pere Aragonès, havia defensat canvis impositius en els trams més alts de l’impost per obtenir més recursos i no haver de dependre tant del FLA. Aragonès reblava així les declaracions que la setmana passada va fer el vicepresident, Oriol Junqueras, en el mateix sentit i que havien estat desmentides per la consellera Munté. “No hi ha una iniciativa per incrementar l’IRPF”, va assegurar la portaveu la setmana passada.

No obstant, en la roda de premsa posterior a la reunió del Govern, Munté ha evitat entrar en contradicció amb el parer d’Economia i ha recordat, com publicava avui El Nacional, que en el ple sobre emergència social, JxSí va votar a favor d’una resolució de la CUP que defensa incrementar els ingressos millorant figures com l’impost sobre la renda.

Cap desacord

“No hi ha cap desacord”, ha volgut deixar clar Munté quan se li ha preguntat sobre les divergències entre un posicionament i l'altre. “El vicepresident va parlar de plantejar, com fem en qualsevol àmbit”, ha assegurat.

La portaveu s’ha emparat en el fet que “s’estan analitzant escenaris” per evitar concretar quines són les propostes que estudia el Govern per donar compliment a la resolució aprovada al ple sobre emergència social. Així mateix, ha insistit repetidament que el compromís electoral de JxSí és reduir la pressió sobre les rendes mitjanes i baixes.

“Cercarem espais i escletxes per millorar la capacitat d’ingressos de la Generalitat i el que perseguim és garantir un sistema fiscal més progressiu. En cap cas hi ha una concreció de com s’ha de desenvolupar això”, ha assegurat.

El Govern manté la previsió de presentar els pressupostos a finals del mes de maig o, com a molt tard, principis de juny, per tal de poder disposar dels comptes aprovats el mes de juliol, abans de les vacances parlamentàries. El soci prioritari és la CUP, però no tanca la porta a cap formació política.