La consellera de la Presidència, Neus Munté, ha denunciat avui que el paper que està jugant el Tribunal Constitucional (TC) contra el procés sobiranista "no s'entén en lloc del món". Munté ha considerat que és “del tot incomprensible" que el Govern hagi demanat al TC un incident d'execució en relació amb la votació al Parlament de les conclusions d'estudi del procés constituent, que obren la porta a una via unilateral a la independència.

En una entrevista a la Cadena Ser, Munté ha subratllat que es tracta d'unes conclusions "de caràcter polític", sense efectes jurídics. Per això, al seu parer, no tindria sentit que el TC les suspengués, tot i que la portaveu de la Generalitat  ha assegurat "no seria la primera vegada" que això ocorregués.

Segons Munté, les conclusions "no vulneren" la Constitució, sinó que "el que estan fent el Govern i el Parlament és obeir i tirar endavant el mandat democràtic" de les eleccions catalanes del 27 de setembre passat. En aquest sentit, Munté ha emfatitzat que l'executiu català “té l'obligació” amb els ciutadans de complir el full de ruta.

Descarta el RUI

Respecte a la reclamació de la CUP de convocar un referèndum unilateral d’independència en el primer semestre del 2017, Munté ha recordat que no contemplen incloure el RUI en el full de ruta, ja que aquesta possibilitat no es va acordar a principi de legislatura. No obstant això, a Munté no li "consta", no obstant això, que la CUP ho hagi situat com una condició.

Nega acords amb el PP

Quant a la investidura del nou president del Govern espanyol, Munté ha descartat qualsevol possibilitat de negociació del Partit Demòcrata Català amb els populars. "Els nostres vots en cap cas serviran per mantenir en el poder" Mariano Rajoy, ha assegurat la consellera, que a la seva vegada ha negat qualsevol "pacte ocult" amb el PP i ha assenyalat que el PDC té "tot el dret" a disposar de grup parlamentari propi al Congrés i el Senat.