La portaveu del Govern, Neus Munté, s'ha mostrat partidària avui de configurar una llista conjunta independentista si hi hagués unes terceres eleccions a Espanya. Tot i que ha assegurat a TV3 que no vol avançar esdeveniments, sí que ha opinat que "l'independentisme català unit és més fort" i ha afegit que cal "aprofitar totes les ocasions en què es pugui exhibir aquesta unitat".

"Jo tot allò que suposi sumar persones i sensibilitats que anem amb el mateix objectiu, que defensem el mateix, per descomptat", ha reblat la portaveu del Govern, i ha afegit que a l'independentisme li convé guanyar les properes eleccions i no quedar per darrere d'En Comú Podem.

Munté ha recordat la màxima de "la unitat fa la força", i ha posat d'exemple el govern del qual ella forma part. Així doncs, si finalment hi hagués unes terceres eleccions a Espanya, ha considerat que caldrà que hi hagi una "reflexió molt profunda" per part dels partits i més enllà, però ha considerat que cal aprofitar totes les oportunitats per exhibir la unitat de l'independentisme, "una unitat que no passa només per una llista única, sinó també per unitat de discurs, d'estratègia i de mostrar tot allò que no mostra la política espanyola".

Referèndum amb garanties

També ha aprofitat per parlar del referèndum i ha assegurat que un eventual referèndum sobiranista ha d'oferir garanties que permetin que sigui reconegut internacionalment, "com s'ha vist en el context europeu" amb el cas d'Escòcia.

Munté ha afirmat que el Govern no es quedarà "de braços plegats" si l'Estat es nega a negociar el procés sobiranista de Catalunya, i no renunciaran al full de ruta sobiranista que consideren avalat. Sobre les diferències en el si de JxSí respecte al referèndum, ha reclamat "desdramatitzar" la diversitat d'opinions, i ha assegurat que el fet important és que hi ha consens en quin és l'objectiu.

La portaveu del Govern ha reiterat que la qüestió de confiança i els pressupostos catalans han d'anar lligats i ha matisat que "hi haurà acord amb la CUP per als pressupostos", tot i que ha afirmat que no s'està demanant un xec en blanc a ningú.