La consellera de Presidència, Neus Munté, ha lamentat que alguns proveïdors de la Generalitat siguin objecte d'"una demanda d'informació" i tinguin "diligències obertes" per part de la fiscalia arran de la seva presumpta col·laboració en la preparació del referèndum, cosa que certifica que a l'Estat li "falta voluntat de diàleg". En declaracions a Efe, la portaveu del Govern ha dit en tot cas que, malgrat aquests problemes, no existeixen "mirades de reüll" ni de recel entre els consellers, ja que el Govern actua de forma "col·legiada" per avançar en la celebració d'un referèndum d'independència.

La consellera de Presidència ha afirmat que el Govern de Carles Puigdemont té "dificultats pel que fa a la preparació del referèndum perquè no hi ha cap voluntat del Govern de l'Estat de seure i dialogar". Assegura que l'Estat espanyol ha optat per judicialitzar tot el que té a veure amb el procés i que això és sinònim de dificultats. Ha recordat que els consellers han rebut notificacions judicials fins a cinc vegades i, a més, que "s'analitza tot el que fem i tot el que diem".

En aquest context, ha confirmat que la fiscalia ha "obert diligències" per la publicitat institucional de la Generalitat sobre el registre de catalans i catalanes residents a l'exterior i, també, que s'estan investigant empreses per la seva col·laboració amb el Govern de la Generalitat. "Aquestes diligències s'han obert a causa de determinades informacions periodístiques", ha sentenciat.

Munté ha detallat que alguns proveïdors els han comunicat que hi ha hagut "una demanda d'informació i unes diligències obertes" per part de la fiscalia, a les quals les corresponents empreses donaran resposta, ha assegurat. "Som perfectament conscients de quin és el constrenyiment al qual ens sotmet l'Estat, tenim una pila d'advertències judicials i jo sento una profunda tristesa perquè l'única resposta que es posi sobre la taula -per part de l'Estat- sigui aquesta", ha subratllat.

En tot cas, la portaveu del Govern ha remarcat que a la Generalitat estan determinats a celebrar el referèndum sobiranista, perquè tenen un "mandat democràtic" de la majoria parlamentària. A més, la dirigent independentista ha expressat "tranquil·litat" perquè "el que fem està emparat per la més estricta legalitat".

La consellera també ha fet referència a les veus que parlen de desavinences entre els socis del PDeCAT i ERC dins del Govern en l'organització del referèndum. "Existeix cohesió, bona relació i la voluntat de tots de manera col·legiada de tirar endavant amb aquest objectiu", ha insistit. Ha admès que en el Govern hi ha persones de diferents "trajectòries" i es viuen "amb molta normalitat les diferències" en alguns plantejaments, però a tot el gabinet l'"uneix" l'objectiu del referèndum.