La consellera de Presidència, Neus Munté, ha assegurat en la roda de premsa posterior a la reunió del consell executiu que tots els consellers del Govern treballen per a la preparació del referèndum malgrat la crisi que va viure el gabinet la setmana passada arran els dubtes expressats pel conseller d'Empresa Jordi Baiget.

"No hi ha dubtes en el si del Govern respecte l'objectiu que el proper 1 d'octubre se celebri el referèndum. Hi estem compromesos des del primer dia i treballant per aquest objectiu", ha assegurat en ser preguntada sobre el canvi de Govern.

La portaveu del Govern, però, ha evitat entrar a valorar els canvis dins del Gabinet -on Santi Vila ha rellevat Baiget a Empresa, mentre que Lluís Puig ha assumit Cultura-, i s'ha limitat a recordar que el president compareixerà demà davant del ple per explicar la remodelació.

Munté tampoc ha volgut valorar les possibles respostes que protagonitzarà l'Estat davant la convocatòria del referèndum. "Resulta difícil posar-nos en el cervell de les persones en el si del Govern de l'Estat que hauran de prendre decisions respecte al que fem a Catalunya", ha ironitzat.

Amb tot, en ser preguntada sobre si aquesta resposta podria passar per la decisió del president espanyol, Mariano Rajoy, d'assumir les competències del president de la Generalitat i convocar eleccions al Parlament, la consellera ha assegurat que una decisió com aquesta "podria meréixer molts qualificatius" perquè enfilaria una via molt poc democràtica.

D'altra banda, Munté ha qüestionat durant la roda de premsa posterior a la reunió de Govern la "credibilitat" de l'espai politic dels comuns després dels canvis de posicionament que han protagonitzat els darrers dies en relació al referèndum.

Dissabte, Catalunya en Comú va descriure l’1-O com una mobilització”, i no un referèndum, a la qual no cridarà a participar. No obstant, l’alcaldessa Ada Colau va anunciar ahir que Barcelona posaria “totes les facilitats per participar en el que sigui, sigui l’1-O una mobilització a favor del dret a decidir o si s’aconsegueix fer un referèndum efectiu”.

"Crec que el problema és de credibilitat i el que demanaria una concreció per saber si el dia del referèndum es mantindrà el posicionament demòcrata que va tenir Trias el 9-N o hem d'esperar un altre posicionament", ha reclamat Munté que ha retret que "els darrers dies hem tingut missatges que no han estat coherents".

En relació a la petició d'informació que plantegen els comuns, Munté ha recordat que just aquest dimarts fa una setmana que es va presentar la llei del referèndum i ha assegurat que aquesta explicació continuarà. "Hores d'ara el que necessitaríem saber és si el dia 1-O seran al costat de les moltes persones que volem que aquell dia es desenvolupi un referèndum amb total normalitat", ha reblat.