Explicar la qüestió catalana i, sobretot, fer-la entendre, pot ser més complicat del que sembla. Avui, la portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Neus Munté, ha carregat contra l'Executiu espanyol al programa Herrera en COPE, després de rebre pals per totes bandes que provaven d'enfonsar-li el discurs.

Els tertulians han volgut deixar clar a Munté que "la independència és impossible d'aconseguir" i li han tornat a posar sobre la taula el pacte fiscal. La portaveu del Govern els ha etzibat: "No accepto la impossibilitat de la independència", i els ha recordat que "hi ha hagut forces polítiques que han aconseguit aquesta majoria al Parlament i el resultat ens avala".

També s'ha mostrat escèptica amb el fet que l'Estat proposi ara una nova proposta en la línia del concert econòmic, perquè "aquest plantejament ja s’ha fet des de fa temps i la resposta ha estat rotunda: un 'no' com una catedral". "No és creïble que per part del Govern espanyol hi hagi una oferta que pugui convèncer una majoria a Catalunya", ha posat sobre la taula, i ha afegit que "mai hem obtingut una resposta" per parlar sobre els "incompliments econòmics i competencials" estatals.

Munté ha fet un relat de la situació per provar de fer entendre als qui no creuen en el procés català i els ha explicat que "el bloqueig institucional [per part del Govern espanyol] es tradueix en incompliments cap a Catalunya" i això "ha configurat una opinió i un sentiment que necessitem uns instruments que en el marc actual no tenim".