La portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Neus Munté, ha assegurat que l'executiu de Puigdemont prefereix un fer un referèndum per tirar endavant el procés, abans que unes eleccions constituents. Tot i això, la consellera ha assegurat que s'està analitzant com culminar el procés de la millor manera, tant internacionalment com de cara al funcionariat.  "Estem treballant en maneres de protegir el funcionariat si l'estat reacciona contra ells", ha destacat.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Munté ha assegurat que veu "el referèndum com l’opció més vàlida" i ha manifestat que en primer lloc preferiria un referèndum i en segon unes eleccions constituents. També ha assegurat que el referèndum necessitaria tenir totes les garanties legals per poder ser homologable de "portes en fora", és a dir, internacionalment.

"Necessitem que aquest instrument jurídic sigui homologat per tothom i amb garanties", ha explicat Munté, i per això també ha assegurat que "caldria crear un marc per fer-ho", tot i que no ha volgut precisar com hauria de ser. Munté ha assegurat que la prioritat del Govern és "culminar el procés".

"La societat sabrà com respondre"

Preguntada per com reaccionarà la societat un cop s'hagin de prendre decisions importants com començar a pagar els impostos a la Hisenda catalana, Munté ha assegurat que "estem davant d'una societat madura que sap quin moment estem vivint i quines respostes s'han de prendre. 

Sobre la proposta de fer una vaga general de la CUP, que va proposar portar-la a terme si es produïen escenaris repressius contra el procés, Munté ha dit que "pot quedar molt circumscrita a un àmbit molt determinat" i que aposta per "les mobilitzacions transversals".

"Que Homs hagi de declarar al Suprem és gravíssim"

Pel que fa a la declaració de dilluns de l'ex portaveu del Govern i actual diputat a Madrid, Francesc Homs, davant del Suprem pel 9-N, Munté ho ha titllat de "gravíssim". "Per primer cop, un exmembre del Govern haurà de declarar davant del Suprem per posar les urnes, és molt greu".

Munté ha criticat la judicialització de la política i ha assegurat que és molt greu que des dels despatxos polítics es prenguin decisions que tinguin conseqüències en contra de la democràcia.