La consellera de Presidència, Neus Munté, ha denunciat que mentre el sistema polític català va al banc dels acusats el dels casos Gürtel, ERO o les converses de Jorge Fernández Díaz, es mantenen impunes. Munté ha replicat així la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que ha comunicat avui a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que ha admès a tràmit la querella de la Fiscalia per la votació de les conclusions de la comissió del Procés Constituent.

"La valoració que podem fer és lamentablement aquesta: mentre el sistema polític català pot acabar assegut al banc dels acusats, el sistema polític dels Gürtel, els ERO d'Andalusia i les converses de Fernandez Díaz queden impunes. Aquesta és la diferència entre una i altra", ha denunciat.

En la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu, Munté ha expressat el suport a la presidenta "que fent ús a les seves atribucions es troba amb aquesta injusta querella per allò que no és altra cosa que facilitar el debat democràtic dins de les principals institucions democràtiques al nostre país".

El president, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, han fet costat també a Forcadell a traves de Twitter.

Resposta ciutadana

Munté ha denunciat una "cadena de persecucions des del punt de vista del que són els drets democràtics", davant de les quals, a banda de la denúncia del Govern, ha mostrat el convenciment que hi haurà "resposta des del punt de vista cívic i ciutadà". No obstant ha matisat que aquestes convocatòries sorgeixen d'una societat civil compromesa amb el procés i contra la judicialització de la política. "Estem convençuts que aquesta reacció hi serà sense necessitat que sigui el Govern qui la convoqui", ha assegurat.

Mossos, policia judicial

Pel que fa el cas del regidor de la CUP, Joan Coma, Munté ha evitat pronunciar-se sobre quina serà la resposta dels Mossos en cas de ser requerits per l'Audiència, però ha deixat clar que la seva funció és de policia judicial. "El problema no el tenim en els Mossos, que actuen com a policia judicial. El problema és la persecució d'un electe per exercir la llibertat d'expressió i per culpa d’una denúncia que podia haver estat arxivada", ha retret.