No fa ni 48 hores de la reunió entre el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, i el govern estatal ha tornat a presentar recurs d'inconstitucionalitat contra tres lleis aprovades pel Parlament. Aquesta decisió, segons la portaveu del Govern, Neus Munté, lliga amb "l'escepticisme" que mostrava Puigdemont després de la trobada de dimecres. A més, Munté ha criticat que el govern espanyol "està en funcions només pel que l'interessa", fent referència a què no acudeix al Congrés a les sessions de control.

Les lleis que es portaran al Tribunal Constitucional són l'impost sobre habitatges buits, una sobre governs locals, que buscava pal·liar els efectes de la Llei de Racionalització de les Administracions Locals; i una tercera sobre la igualtat efectiva entre homes i dones.

Munté ha assegurat que aquesta decisió només porta "més bloqueig i més interferències" i ha assegurat que "això reafirma el nostre camí". La portaveu i consellera de la Presidència ha criticat que decisions com aquesta "són molt difícils d'entendre en un marc de crisi com el que estem", ja que deixen en un estat més vulnerable els més perjudicats per la crisi.

Davant d'aquesta decisió, Munté ha assegurat que el Govern presentarà al·legacions i que les tres lleis seguiran intactes. La portaveu de l'executiu català ha assegurat en aquest sentit que "mentre el Govern defensa persones sense habitatge, el govern espanyol defensa promotors i propietaris".

Després d'una reunió entre presidents en què Puigdemont va demanar al president del govern espanyol "més política i menys tribunals", Munté considera "curiós" que es respongui amb "més tribunals". Per aquest motiu ha titllat la decisió presa avui de "molt equivocada".

A més, Munté ha assegurat que hi ha "marge competencial dins l'Estatut per poder treballar en aquest sentit" i ha recalcat que recaptar ingressos destinats a la política d'habitatges és "indispensable" en la situació d'emergència en què es troben algunes famílies.