La consellera de Presidència, Neus Munté, ha retret al PSOE que li resulta més fàcil defensar el terrorisme d’Estat que van representar els GAL, que els qui promouen la democràcia.

Munté responia així la decisió dels diputats socialistes de votar a favor del suplicatori de l’exconseller Francesc Homs, quan en el seu dia van votar en contra del de l’exministre José Barrionuevo pel cas GAL.

“Potser per alguns és més fàcil defensar els promotors del GAL, per tant, el terrorisme d’Estat, que no pas els que promouen la democràcia”, ha retret durant la roda de premsa del Govern, després d’assegurar que aquesta situació “interpel·la tothom que defensi la democràcia i la participació ciutadana”.

Greu error de l'Ajuntament

D'altra banda, en ser preguntada sobre els incidents que es van viure dilluns arran la inauguració de l'exposició sobre el franquisme al Born, Munté ha insistit a titllar de “greu error” la ubicació escollida. “Veient les imatges, algú de l’Ajuntament de Barcelona hauria de reflexionar sobre el que segurament és una greu equivocació”, ha afegit.

Segons la consellera, amb aquesta ubicació es “fereix els sentiments de moltíssima gent” en comptes d’haver “buscat la màxima unitat de tots”.

Així mateix ha retret que l'exposició és un gest “purament estètic" en relació a la memòria històrica i la reparació dels crims del franquisme, i ha assegurat que el Govern aposta per "mesures efectives”. En aquest sentit, ha assenyalat l’”enorme contrast” que hi ha entre aquesta exposició i el debat que hi haurà demà al Parlament sobre l’anul·lació dels judicis sumaríssims del franquisme.

Forcadell

En relació a la decisió de la Fiscalia de tirar endavant la querella contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, Munté ha insistit que “la presidenta ha estat escollida democràticament pels ciutadania i una majoria absoluta de diputats, i només aquesta ciutadania podria inhabilitar-la, no un tribunal o un jutge”.

La consellera ha ironitzat que els moviments de la Justícia en relació a la política són constants però no sempre en el mateix sentit, com demostra la decisió d’arxivar la denúncia de l’exalcalde de Barcelona Xavier Trias contra el ministre en funcions d’Interior, Jorge Fernández Díaz.