Junts pel Sí ha portat aquest dijous al ple una interpel·lació en què ha denunciat la manca de llibertat d’expressió i de separació de poders a Espanya. 

Una de les principals reivindicacions que ha volgut exemplificar Junts pel Sí amb la interpel·lació és la demanda de llibertat d’expressió per part de l’Estat. “El dret a la llibertat d’expressió és la base sobre què es poden construir els principis democràtics”, ha assegurat el conseller de Justícia, Carles Mundó.

Citant el cas britànic, s’ha preguntat: “Sentirem mai Rajoy dir abans que espanyol sóc demòcrata?”. En contraposició a aquesta afirmació, el conseller ha presentat la proposta del Govern, que té “un compromís” amb la democràcia, els ciutadans i la llibertat d’expressió. “Nosaltres abans que independentistes, sí que som demòcrates”, ha reblat el conseller.

El diputat Antoni Balasch, encarregat de presentar la interpel·lació, ha citat Voltaire per reivindicar aquest dret. “No estic d’acord amb les teves idees però defensaré sempre el teu sagrat dret a expressar-les”. Segons considera, aquesta idea contradiu totalment l’actitud del govern espanyol que “bloqueja sistemàticament” el debat polític al Parlament.

Un exemple d’aquesta actitud és la “judicialització de la política” que han denunciat en nombroses ocasions tant el Govern com diversos grups parlamentaris. Aquesta denúncia es va veure magnificada amb la querella als membres de la Mesa, exceptuant en un primer moment al diputat de Catalunya Sí que es Pot Joan Josep Nuet. “Un escrit pretesament jurídic diferencia si una actuació és delicte o no en funció de l’opinió”, ha constatat Mundó.

Aquesta actuació del govern espanyol, considera, evidencia que la “separació de poders ha saltat pels aires”.