La campanya s'escalfa també entre les formacions independentistes. El conseller Carles Mundó ha advertit aquest vespre a Blanes que és "poc més que un desig" la possibilitat que el president Carles Puigdemont pugui tornar a Catalunya a exercir el càrrec. "Hem de ser realistes", ha reclamat, tot i admetre que resulta "profundament injust".

"És evident que si posen els peus a Catalunya o a l'estat espanyol seran detinguts immediatament i posats a la presó, i no en sortiran durant molt i molt de temps. No seran capaços de convèncer el jutge que no hi ha risc de fuga", ha argumentat.

Enfront d'aquesta situació, ha defensat que cal conformar un govern fort a Catalunya —al mateix temps que n'hi ha un a l'exili— i que qui té "la màxima legitimitat per fer-ho possible" és Oriol Junqueras. "Un gran resultat ajudarà a fer-lo sortir de la presó i fer un govern fort a Catalunya, que és el que necessiten els ciutadans, fort i legitimat a les urnes", ha explicat.

L'estratègia d'ERC està incorporant amb aquesta argument un gir en la seva campanya. Malgrat la voluntat de no-agressió entre les formacions independentistes, els republicans responen a la bandera de "president legítim" que oneja la candidatura de Carles Puigdemont i a la seva exigència de restaurar el Govern que va tombar el 155, i assenyalen ara les dificultats reals sobre el retorn de Puigdemont a Catalunya, alhora que apel·len a la força dels vots per treure Junqueras de la presó.

Aquest discurs ha quedat en mans del conseller Mundó, que dilluns passat va sortir de la presó d'Estremera després de passar-hi més de 30 dies compartint cel·la amb Junqueras. En la mateixa direcció s'ha expressat un dels independents de la llista republicana, l'activista social Ruben Wagensberg, que ha advertit que cal preveure tots els escenaris i "malhauradament" hi haurà "gent que no podrà ser investida".

Tant la secretària general d'ERC, Marta Rovira, com el candidat número 2 per Girona, Roger Torrent, han insistit que si Junqueras és a la presó és perquè és la principal amenaça política al 155.

"Volen fer possible que nosaltres no guanyem les eleccions, per això Junqueras és a la presó. Nosaltres farem possible que un candidat a la presó guanyi les eleccions", ha reblat Rovira.

El toc d'atenció a la candidatura de Junts per Catalunya s'afegeix al fil argumental de la campanya d'ERC, que concentra una part important dels dards cap a la llista socialista i, en particular, cap al seu candidat, Miquel Iceta, al mateix temps que situa ERC com el "vot útil" per frenar Ciutadans i evitar una victòria d'Inés Arrimadas el 21-D.