És la independència una causa justa i legítima? Sobre aquesta idea ha reflexionat aquest dilluns el conseller de Justícia, Carles Mundó, que ha copresentat, juntament amb la catedràtica Anna Badia, el llibre de Josep Costa O secessió o secessió. El conseller ha destacat la legitimitat de l'independentisme i ha carregat contra “l’ús abusiu de les institucions de l’Estat espanyol per impedir una causa justa”.

Fent referència a l’etern debat entre legitimitat i legalitat, el conseller ha advertit que “impedir qüestionar la legalitat és negar el dret que les coses puguin canviar”. Apel·lant a la legalitat, Mundó ha destacat la constant oposició del Govern espanyol, que pren com a referència una Constitució “plantejada per ser irreformable”.

“Si una majoria de ciutadans, durant un temps sostingut, plantegen una qüestió de manera clara i legítima, s’hi ha de donar resposta i és impensable que la resposta sigui el Codi Penal”, ha assegurat. El conseller ha destacat que la Constitució no pot ser “una muralla” quan es tracta d’un Estat que s’autoanomena plurinacional. En aquest sentit, Mundó ha reiterat que Catalunya és una nació i, com a tal, té dret i legitimitat per plantejar debats, “i més si aquests estan sustentats per una majoria social”.

De fet, la xerrada ha girat entorn la teoria de la causa justa desenvolupada en el llibre. Segons sostenen alguns teòrics, la independència d’un poble es justifica quan l’Estat on s’inclou no és plenament representatiu de la societat i per això Costa ha volgut posar el Govern espanyol en el punt de mira. La situació política de Catalunya depèn, segons considera, de l’actuació de l’Estat.

“La independència d’un poble és més legítima en la mesura en què l’Estat on es troba ho és menys”, ha mantingut l’autor del llibre. A més, aquesta teoria de la causa justa exerceix de nexe entre el dret a decidir i el dret d’autodeterminació. “Si es boicoteja l’exercici del dret a decidir, es constitueix la causa justa per invocar al dret d’autodeterminació a nivell internacional”, ha conclòs.

El conseller ha assistit aquesta tarda a un acte de la Fundació Irla, que ha presentat el llibre O secessió o secessió juntament amb l’autor del llibre, Josep Costa, i la catedràtica de dret internacional públic Anna Badia. L’acte s’ha celebrat a l’Ateneu Barcelonès i ha comptat amb més de 70 assistents.

Un cop finalitzat l’acte, s’ha obert un torn de preguntes que ha estat dominat per la preocupació dels assistents sobre com podria l’Estat català aconseguir el reconeixement internacional.